Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe drożdżówki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 1 kg
mleko 0,5 litry
margaryna 250 gram, rozpuścić
drożdże 10 dag
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
sól szczypta

DODATKOWO

jajko do smarowania

CUKINIOWE NADZIENIE

cukinia 1 kg
galaretka agrestowa 1,5 sztuki
cukier do smaku
Kwas cytrynowy Prymat do smaku

KRUSZONKA

cukier 6 łyżek
margaryna 10 dag
mąka 7 łyżek

Porada

Cukinia w duecie z galaretką nabrała orzeźwiającego smaku. Takie nadzienie w połączeniu z drożdżowym ciastem i dużą ilością kruszonki zachwyca!

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe drożdżówki

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz łyżkę cukru. Do mieszaniny dodajemy około 4 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. Tłuszcz rozpuszczamy i studzimy. Powinien być letni w trakcie dodawania do ciasta.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy część mąki, pozostały cukier, sól oraz jajka. Ciasto wyrabiamy około 15 minut, stopniowo dodając do niego mąkę. W połowie dodajemy letni, płynny tłuszcz.
Krok 1 - Cukiniowe drożdżówki  foto
2
Gdy ciasto odchodzi od garbka i dłoni jest gotowe, czyli przykrywamy go ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrasta ono około 1 godziny.
Krok 2 - Cukiniowe drożdżówki  foto
3
Gotowe wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 -2 cm. Z rozwałkowanego wycinamy, np. od szklanki lub kubka bułeczki.
Krok 3 - Cukiniowe drożdżówki  foto
4
Wycięte przekładamy na przygotowane blaszki. Gdy bułeczki podrosną, na ich środku robimy zagłębienie. Boki drożdżówek smarujemy jajkiem. Na środek wykładamy cukiniowe nadzienie. Całość oprószamy kruszonką. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia.
Krok 4 - Cukiniowe drożdżówki  foto
5
NADZIENIE:Cukinię kroimy w kostkę. Pokrojoną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier i podgrzewamy do momentu jak będzie miękka i puści sok. Wytworzony sok odlewamy, a do cukinii dodajemy galaretkę. Gdy galaretka się rozpuści nadzienie zdejmujemy z ognia i studzimy. Po dodaniu galaretki cukinia odda jeszcze trochę płynu, ale zastygnie on pod jej wpływem.
Według gustu możemy nadzienie doprawić dodatkowo cukrem lub kwaskiem cytrynowym.
Nadzienie najlepiej przygotować wcześniej, by przed nałożeniem na drożdżówki było ono zastygnięte.
KRUSZONKA:Powyższe składniki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach, tworząc jednocześnie kruszonkę.
Krok 5 - Cukiniowe drożdżówki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.11.2016 00:39
1 słowem-znakomite.
Bernadeta1 29.11.2016 20:03
bardzo ciekawy przepis na inne i smaczne drożdżówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak