Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowa zupa z soczewicą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości od kurczaka 70 dkg
woda 2,5 litra
marchewki 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeń ok. 70 gram
por ok. 70 gram
cukinia 40 dkg
czosnek 1 duży ząbek
cebula 1/2 dużej sztuki
olej 3-4 łyżki
ziemniaki 6 średnich sztuk
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania
soczewica czerwona 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowa zupa z soczewicą

Kroki postępowania

1
Kości od kurczaka przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewki, pietruszkę, seler i cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por dokładnie oczyścić, pokroić w półplasterki.
Krok 1 - Cukiniowa zupa z soczewicą foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Cukiniowa zupa z soczewicą foto
3
Dodać do tego przygotowane warzywa. Smażyć razem na dużym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Podsmażone warzywa dodać do wywaru.
Krok 3 - Cukiniowa zupa z soczewicą foto
4
Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę, dodać do zupy razem z soczewicą, odrobiną soli i pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4 - Cukiniowa zupa z soczewicą foto
5
Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 5 - Cukiniowa zupa z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 05.01.2014 10:27
Apetyczna zupka :)
Łucja 02.11.2013 07:54
bardzo lubię takie zupy, smaczna, zdrowa i pożywna!
ONY_za_kare 28.10.2013 17:08
rewelacyjna zupa!
gosia56 28.10.2013 08:48
napewno pyszna zupka
Alex_M 27.10.2013 11:32
fajna zupka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak