Cukiniowa tarta z serem korycińskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatna tarta, której podstawą jest starta cukinia. Składa się prawie z samych warzyw, ale całość wieńczy ser koryciński, który fantastycznie się rozpuścił i nadał ciekawego, lekko słonego smaku. Polecam na lekki obiad bez mięsa.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na tartę:

  • cukinia

    2 sztuki
  • jajka

    3 sztuki
  • Ser Koryciński naturalny świeży

    200 gramów
  • brokuł

    1 sztuka
  • kukurydza w puszce

    3 łyżki
  • fasola czerwona z puszki

    3 łyżki
  • cebula czerwona

    0.5 sztuki
  • sól

    1 łyżka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie tarty:

Krok 1 - Cukiniowa tarta z serem korycińskim foto
Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce jarzynowej. Oprószyć solą i odstawić na około 10 minut, aż puści sok. Przełożyć na sito, przepłukać wodą i dobrze odcisnąć. Jajka rozmącić, dodać cukinię i przyprawić. Wymieszać i wyłożyć na natłuszczoną olejem formę do tarty.
Krok 2 - Cukiniowa tarta z serem korycińskim foto

Brokuł podzielić na różyczki i gotować w osolonym wrzątku około 5 minut, ale nie może się rozpadać. Po wyjęciu z wrzątku, należy go przełożyć na chwilę do bardo zimnej wody. Dzięki temu nie straci zielonego koloru. Różyczki brokuła rozłożyć na warstwie z cukinii, rozsypać ziarna kukurydzy, fasoli i krążki z cebuli.

Na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę ser koryciński. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 35 min, aż ser się lekko przyrumieni. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 10.11.2018 23:23
Dziękuję :)
Bożena Matuszczyk 05.11.2018 23:07
Twoja tarta wygląda obłędnie. Pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat