Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowa tarta z serem korycińskim

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatna tarta, której podstawą jest starta cukinia. Składa się prawie z samych warzyw, ale całość wieńczy ser koryciński, który fantastycznie się rozpuścił i nadał ciekawego, lekko słonego smaku. Polecam na lekki obiad bez mięsa.

Składniki:

Na tartę:

cukinia 2 sztuki
jajko 3 sztuki
Ser Koryciński naturalny świeży 200 gramów
brokuł 1 sztuka
kukurydza w puszce 3 łyżki
fasola czerwona z puszki 3 łyżki
cebula czerwona 0.5 sztuki
sól 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowa tarta z serem korycińskim

Przygotowanie tarty:

1
Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce jarzynowej. Oprószyć solą i odstawić na około 10 minut, aż puści sok. Przełożyć na sito, przepłukać wodą i dobrze odcisnąć. Jajka rozmącić, dodać cukinię i przyprawić. Wymieszać i wyłożyć na natłuszczoną olejem formę do tarty.
Krok 1 - Cukiniowa tarta z serem korycińskim foto
2

Brokuł podzielić na różyczki i gotować w osolonym wrzątku około 5 minut, ale nie może się rozpadać. Po wyjęciu z wrzątku, należy go przełożyć na chwilę do bardo zimnej wody. Dzięki temu nie straci zielonego koloru. Różyczki brokuła rozłożyć na warstwie z cukinii, rozsypać ziarna kukurydzy, fasoli i krążki z cebuli.

Na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę ser koryciński. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 35 min, aż ser się lekko przyrumieni. Smacznego :)

Krok 2 - Cukiniowa tarta z serem korycińskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 10.11.2018 23:23
Dziękuję :)
Bożena Matuszczyk 05.11.2018 23:07
Twoja tarta wygląda obłędnie. Pychotka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak