Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowa tarta pieczona bez formy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 260 gram
jajko 1 sztuka
woda 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
masło 130 gram
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

NADZIENIE

jajko 1 sztuka
ser żółty 80 gram
filet z kurczaka 1 sztuka
cukinia żółta 1 młoda
cukinia 1 młoda, zielona
papryka czerwona 1 sztuka
natka pietruszki 1 łyżka, posiekanej
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól
olej

DODATKOWO

jajko 1 sztuka do smarowania
Zioła prowansalskie suszone Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowa tarta pieczona bez formy

Kroki postępowania

1
NADZIENIE:
Cukinie kroimy w plasterki około 4 mm. Pokrojoną partiami obsmażamy delikatnie z dwóch stron na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z jajkiem. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i przysmażamy. Paprykę kroimy w kostkę i delikatnie obsmażamy.
Krok 1 - Cukiniowa tarta pieczona bez formy foto
2
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 50 minut.
Krok 2 - Cukiniowa tarta pieczona bez formy foto
3
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy przysmażony filet, natką pietruszki oraz paprykę.
Krok 3 - Cukiniowa tarta pieczona bez formy foto
4
Całość przykrywamy plasterkami cukinii. Cukinie układamy naprzemiennie używając koloru zielonego i żółtego.
Krok 4 - Cukiniowa tarta pieczona bez formy foto
5
Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na warzywa. Zawinięte brzegi dociskamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość (zarówno cukinie jak i brzegi) posypujemy ziołami prowansalskimi.
Uformowaną tatrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 -40 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy i podajemy na ciepło.
Krok 5 - Cukiniowa tarta pieczona bez formy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 08.12.2016 10:59
Wygląda pysznie
Beatris 07.12.2016 08:30
Wygląda niesamowicie :)
jagoda5913 07.12.2016 01:00
super tarta
gusia1000 06.12.2016 22:18
bardzo dobra.
ilka01 06.12.2016 22:08
pyszności :)
Krzysztof15 06.12.2016 21:13
smaczna tarta
bertpvd 06.12.2016 20:54
super tarta !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak