Cukiniowa lasagne

Cukiniowa lasagne

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Sekret mojej lasagne polega na tym, że smakuje zarówno mięsożercą, jak i miłośnikom jedynie warzyw. Dodatkowo własnoręcznie wykonany makaron sprawia, że smakuje zawsze świeżo i przypieka się równomiernie.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lasagne:

  • makaron spagetti

    250 gramów
  • jajka

    3 sztuki
  • ser ricotta

    250 gramów
  • pomidory

    6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • parmezan

    60 gramów
  • cukinia

    2 sztuki
  • bazylia

    1 garść
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czerwony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odkładamy. W tym czasie sparzamy pomidory, obieramy je i kroimy. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy pomidory, bazylię, sól i pieprz. Gotujemy do zgęstnienia. Cukinię kroimy na paski za pomocą temperówki. Ciasto rozwałkowujemy. Najlepiej za pomocą maszynki do makaronu, podsypując je mąką, a następnie wycinamy 5 płatów pod kształt naszego naczynia do zapiekania. Na dno naczynia dajemy kilka łyżek sosu, następnie płat makaronu, cukinię, ricotta, parmezan i ponownie sos. Tak robimy 5 warstw. Ostatnia płat, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy 35-40 min. Po tym czasie studzimy i kroimy na porcję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat