Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowa lasagne

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sekret mojej lasagne polega na tym, że smakuje zarówno mięsożercą, jak i miłośnikom jedynie warzyw. Dodatkowo własnoręcznie wykonany makaron sprawia, że smakuje zawsze świeżo i przypieka się równomiernie.

Składniki:

Lasagne:

makaron spagetti 250 gramów
jajko 3 sztuki
ser ricotta 250 gramów
pomidory 6 sztuk
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
parmezan 60 gramów
cukinia 2 sztuki
bazylia 1 garść
sól 1 szczypta
pieprz czerwony 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowa lasagne

Mąkę przesiewamy. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odkładamy. W tym czasie sparzamy pomidory, obieramy je i kroimy. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy pomidory, bazylię, sól i pieprz. Gotujemy do zgęstnienia. Cukinię kroimy na paski za pomocą temperówki. Ciasto rozwałkowujemy. Najlepiej za pomocą maszynki do makaronu, podsypując je mąką, a następnie wycinamy 5 płatów pod kształt naszego naczynia do zapiekania. Na dno naczynia dajemy kilka łyżek sosu, następnie płat makaronu, cukinię, ricotta, parmezan i ponownie sos. Tak robimy 5 warstw. Ostatnia płat, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy 35-40 min. Po tym czasie studzimy i kroimy na porcję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak