Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cukinie faszerowane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ok.6 cukinii (mniejszych)
farsz jest opisie jak przyrządzac
dlatego bo nie chciałam mieszac

Przepis i sposób przygotowania na: cukinie faszerowane

Farsz:
* 0.5 kg mielonego
* sos pomidorowy
* puszka pomidorów w zalewie lub koncentrat pomidorowy
* 2 duże cebule
* 2-3 duże marchwie
* ok.20 dkg żółtego sera
* pęczek zielonej pietruszki
* 2-3 ząbki czosnku
* sól
* pieprz
* majeranek
* świeża bazylia
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni, odłożyć na bok. Następnie podsmażyć mięso mielone dodając do niego czosnek pokrojony w kostkę, przyprawy i zioła. Do usmażonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę, marchew startą na dużych oczkach oraz sos pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu aż się zgęstnieje. Cukinię umyć, przeciąć na pół i wzdłuż i wydrążyć środek łyżeczką.
Gotowym farszem napłeniamy cukinie, posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem. Wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut, a następnioe ściągamy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilę do momentu zrumienienia się sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak