Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
2 sztuki -
udka kurczaka
2 sztuki -
korniszony
2 sztuki -
cebula
1 sztuka -
olej
1 łyżka -
przyprawa kebab- gyros Prymat
2 łyżeczki -
sól
1 szczypta -
mozzarella
1 sztuka -
natka pietruszki
1 łyżka -
ser tarty
2 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Cukinia zapiekana z farszem à la gyros
Cukinie przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam środek.
Mięso obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam, ogórki kroję w drobną kostkę.
Na oleju podsmażam mięso z cebulą i ogórkiem - około 5 minut. Następnie dodaję połowę wydrążonej cukinii i przyprawę gyros, ewentualnie sól. Smażę razem, co jakiś czas mieszając do momentu wyparowania wody.
Mozzarellę kroję w półplasterki.
W wydrążonej cukinii układam połowę pokrojonej mozzarelli, następnie wykładam farsz i układam pozostałą mozzarellę. Posypuję połową natki.
Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym i słodką papryką.
Upieczoną cukinię posypuję pozostałą natką pietruszki.
Najlepiej użyć pikantnych korniszonów. Sól w przepisie proponuję użyć OPCJONALNIE. Mięso musi być ugotowane!![]()
Komentarze (0)