Cukinia zapiekana z farszem à la gyros

Cukinia zapiekana z farszem à la gyros

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Faszerowana, zapiekana cukinia to może być pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z zupy :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 sztuki
  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • korniszony

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • mozzarella

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • ser tarty

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Cukinia zapiekana z farszem à la gyros

Cukinie przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam środek.
Mięso obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam, ogórki kroję w drobną kostkę.

Na oleju podsmażam mięso z cebulą i ogórkiem - około 5 minut. Następnie dodaję połowę wydrążonej cukinii i przyprawę gyros, ewentualnie sól. Smażę razem, co jakiś czas mieszając do momentu wyparowania wody.

Mozzarellę kroję w półplasterki.

W wydrążonej cukinii układam połowę pokrojonej mozzarelli, następnie wykładam farsz i układam pozostałą mozzarellę. Posypuję połową natki.

Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym i słodką papryką.

Upieczoną cukinię posypuję pozostałą natką pietruszki.

jejkuchnia
Najlepiej użyć pikantnych korniszonów. Sól w przepisie proponuję użyć OPCJONALNIE. Mięso musi być ugotowane!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat