Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia zapiekana z farszem à la gyros
Cukinie przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam środek.
Mięso obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam, ogórki kroję w drobną kostkę.
Na oleju podsmażam mięso z cebulą i ogórkiem - około 5 minut. Następnie dodaję połowę wydrążonej cukinii i przyprawę gyros, ewentualnie sól. Smażę razem, co jakiś czas mieszając do momentu wyparowania wody.
Mozzarellę kroję w półplasterki.
W wydrążonej cukinii układam połowę pokrojonej mozzarelli, następnie wykładam farsz i układam pozostałą mozzarellę. Posypuję połową natki.
Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym i słodką papryką.
Upieczoną cukinię posypuję pozostałą natką pietruszki.