Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia zapiekana z farszem à la gyros

5.0
(51)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Faszerowana, zapiekana cukinia to może być pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z zupy :)

Składniki:

cukinia 2 sztuki
udka kurczaka 2 sztuki
korniszony 2 sztuki
cebula 1 sztuka
olej 1 łyżka
przyprawa kebab- gyros Prymat 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
mozzarella 1 sztuka
natka pietruszki 1 łyżka
ser tarty 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Porada

Najlepiej użyć pikantnych korniszonów. Sól w przepisie proponuję użyć OPCJONALNIE. Mięso musi być ugotowane!

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia zapiekana z farszem à la gyros

Cukinie przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam środek.
Mięso obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam, ogórki kroję w drobną kostkę.

Na oleju podsmażam mięso z cebulą i ogórkiem - około 5 minut. Następnie dodaję połowę wydrążonej cukinii i przyprawę gyros, ewentualnie sól. Smażę razem, co jakiś czas mieszając do momentu wyparowania wody.

Mozzarellę kroję w półplasterki.

W wydrążonej cukinii układam połowę pokrojonej mozzarelli, następnie wykładam farsz i układam pozostałą mozzarellę. Posypuję połową natki.

Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym i słodką papryką.

Upieczoną cukinię posypuję pozostałą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak