Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CUKINIA ZAPIEKANA W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

cukinia 1 i 1/2 średniej wielkości
mozzarella opakowanie

Sos

masło łyżka
olej łyżka
cebula mała
przecier pomidorowy 500 g
sól i pieprz
oregano łyżeczka
cukier łyżeczka

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat
mąka
jajko
olej 2 łyżki
sól
natka pietruszki garść posiekanej

Przepis i sposób przygotowania na: CUKINIA ZAPIEKANA W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ

Cukinię kroję w plastry, solę, obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażam na oleju na złoty kolor, osączam na ręczniku papierowym.
Cebulę drobno siekam, szklę na maśle z olejem. Dodaję przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano i cukier. Gotuję na małym ogniu (bez przykrycia) 15 minut, co jakiś czas mieszam.
Na dno formy żaroodpornej wykładam niewielką ilość sosu, układam plastry cukinii, wylewam pozostały sos i układam kolejną warstwę cukinii. Na wierzchu rozkładam mozzarellę w półplasterkach i posypuję natką pietruszki.
Zapiekam 25 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak