Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Cukinia z piekarnika jak schabowy

4.6
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Chrupiąca skorupka i miękkie soczyste wnętrze, to moja propozycja na smaczny obiad.

Składniki:

Składniki:

cukinia
4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 szklanka
oregano
2 łyżki
Sklep Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
tymianek
1 łyżeczka
sól
2 szczypty
Sklep Prymat
pieprz
2 szczypty
Sklep Prymat
oliwa
8 łyżek

Porada

Użyłam młodej okrągłej cukinii.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z piekarnika jak schabowy

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Umytą i lekko osuszoną cukinię kroimy na plastry grubości około 1 cm. W misce mieszamy bułkę tartą z oregano, tymiankiem, solą i dwoma rodzajami pieprzu. Plastry cukinii dokładnie obtaczamy w panierce i układamy na blaszce z papierem. Wierzch polewamy nieco ponad połową oliwy. Wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy około 15 minut, aż na cukinii utworzy się złocista panierka. Delikatnie przewracamy plastry na drugą stronę, polewamy resztą oliwy i podpiekamy jeszcze 5-10 minut. Podajemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak