Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia z piekarnika jak schabowy

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Chrupiąca skorupka i miękkie soczyste wnętrze, to moja propozycja na smaczny obiad.

Składniki:

Składniki:

cukinia 4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
oregano 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
oliwa 8 łyżek

Porada

Użyłam młodej okrągłej cukinii.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z piekarnika jak schabowy

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Umytą i lekko osuszoną cukinię kroimy na plastry grubości około 1 cm. W misce mieszamy bułkę tartą z oregano, tymiankiem, solą i dwoma rodzajami pieprzu. Plastry cukinii dokładnie obtaczamy w panierce i układamy na blaszce z papierem. Wierzch polewamy nieco ponad połową oliwy. Wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy około 15 minut, aż na cukinii utworzy się złocista panierka. Delikatnie przewracamy plastry na drugą stronę, polewamy resztą oliwy i podpiekamy jeszcze 5-10 minut. Podajemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak