Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia z farszem ryżowo-rybnym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż ugotowany 1-2 woreczki
włoszczyzna (bez kapusty) z rosołu dowolną ilość
filet z dowolnej ryby 200-300 g
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
Czosnek suszony Prymat
zielenina
cebula biała mała
olej roślinny
cukinia 2 średnie

Porada

Jogurt grecki można zastąpić chudą gęstą śmietaną - a smak warto wzbogacić wyciśniętym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem czy pastą pomidorową oraz sokiem z cytryny i szczyptą cukru i soli.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z farszem ryżowo-rybnym

Ryż utorować do miękkości, wysypać z woreczka do miseczki i pozostawić do ostygnięcia.
Włoszczyznę ugotowaną w rosole (marchewka, pietruszka, kawałek selera) zetrzeć na największych oczkach tarki albo powielać - połączyć z ryżem.
Posiekać drobniutko ulubioną zieleninkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, lekko zeszklić na minimalnej ilości oleju - pozostawić do ostygnięcia.
Filet z dowolnej ulubionej ryby oczyścić z ości i zmienić lub zmiksować.
Wszystkie składniki wyrobić na jednolity farsz odprawiając do smaku.

Młode cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką gniazda nasienne.
Środek cukinek pozwolić i popieprzyć, skropić lekko oliwą i każdą połowę wypełnić farszem.
Gotowe cukinie ułożyć w parowarze albo garnku z wkładką do gotowania na parze - nakryć i dusić, aż ryba się zetnie i zmieni kolor.

Podawać samodzielnie lub z dodatkiem sosu pomidorowego na ciepło albo z jogurtem greckim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 22.08.2015 20:03
Można spróbować.
olkaaa 22.08.2015 19:38
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak