Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w zalewie octowej

5.0
(90)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na każdy słoik:

cukinia 1 sztuka
marchewka 2-3 plastry
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
cebula 1 plaster
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
koperek świeży

Zalewa:

ocet 0,5 szklanki
woda 5 szklanek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki

Porada

Przygotowana zalewa wystarczy na około 4 słoiki litrowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w zalewie octowej

1. Cukinie pokroić w kostkę lub wąskie paski. Do każdego słoika na dno wrzucić po 2-3 plastry marchwi, plaster cebuli, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, kawałek kwiatu kopru oraz gorczycę. Następnie układać cukinie i na wierzch również dać plaster cebuli i marchewki.

2. Składniki na zalewę zagotować i nalewać do słoików. Szczelnie zakręcić i sprawdzić czy się nie leją. Zakręcone słoiki pasteryzować do momentu zmiany koloru cukinii. Gotowe słoiczki studzić na ścierce odwrócone dnem do góry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jasio 08.08.2022 00:38
Jak kupię inne producenta, nie Prymat to na pewno nie wyjdą.
gosia561 03.04.2015 13:24
ładne takie słoiczki
Franciszek 03.04.2015 12:54
W sezonie zrobię
Maridka19 03.04.2015 07:54
Ja też bardzo lubię :)
berys18 03.04.2015 07:44
idealna na zimę, do obiadu i nie tylko
olkaaa 03.04.2015 07:28
lubię taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak