Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w zalewie musztardowej z chili

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Warzywa

cukinia 5 szt
cebula 2 szt

zalewa

ocet 10 % 1 szklanka (niepełna)
woda 1,2 l
Musztarda miodowa Prymat 8 łyżek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 3/4 łyżeczki
sól 2,5 łyżki
cukier 1,25 szklanki

Do każdego słoika

Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w zalewie musztardowej z chili

Cukinię obrać, wydrążyć pestki, a resztę pokroić w paski. Tak przygotowane kawałki cukinii włożyć do spasteryzowanych słoików. Do każdego słoika dać ziele angielskie i liść laurowy. Cebule pokroić w pół-talarki lub kostkę i rozdzielić po trochu do słoików.
Wodę z octem, solą, i cukrem zagotować. Dodać pieprz kajeński oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Przygotowaną zalewą zalać cukinię, a słoiki mocno zakręcić. Tak przygotowane słoiki pasteryzować około 3 minut. Zbyt długa pasteryzacja sprawi, że cukinia straci sprężystość i smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 27.09.2015 20:52
ja robię ogórki w zalewie musztardowej, ale cukinii jeszcze nie robiłam :)
Stenka 27.09.2015 18:50
zamiast korniszonów
Franciszek 27.09.2015 18:13
Dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak