Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w cieście cynamonowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
mąka 150 gram
jajko 1 sztuka
mleko 100 ml
cukier 1 łyżka
cynamon 0,5 łyżeczki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w cieście cynamonowym

Mleko, mąkę, żółtka, cynamon, proszek oraz cukier miksujemy za pomocą miksera. Dokładamy ubite na sztywno białka. Mieszamy delikatnie łyżką. Cukinię obieramy ze skórki i tniemy na plasterki grubości około 0,5 cm. Pomagając sobie widelcem maczamy cukinię w cieście cynamonowym i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Placuszki mają pyszny cynamonowy smak. To dobry sposób aby „przemycić” warzywo dzieciom, zwłaszcza tym które nie uznają warzyw.
Zamiast cukinii można użyć np. jabłek. Efekt równie pyszny. Placuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i startą czekoladą.
Placki smakują o każdej porze roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.01.2014 22:53
Muszę tak zrobić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak