Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w boczku i panierce

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek parzony
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
wykałaczki
cukinia 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w boczku i panierce

Cukinie kroimy w krążki ok 1-1,5 cm grube, obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda (miąższ), krążki przekrawamy na pół. Boczek kroimy na długie, cienkie paski o szer. 1-1,5 cm. Jajka roztrzepujemy w miseczke, przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinie owijamy paskami boczku, możemy spiąć wykałaczkami, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz.
Rady
Należy smażyć na wolnym ogniu aby cukinia doszła w środku.
Najlepiej smażyć na tłuszczu mieszanym np. smalec + olej.
Świetnym dodatkiem jest sos czosnkowy.
Jeśli mamy krótkie paski boczku możemy na jeden kawałek cukinii dać dwa paseczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 02.11.2013 09:23
Z pewnością by mi posmakowała tak przygotowana cukinka :)
Paolcia 02.11.2013 08:54
wygląda smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak