Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem
Cebulę kroimy w kostkę i zrumieniamy razem z posiekanym czosnkiem na oleju. Dodajemy surowe mięso mielone i dusimy około 5 minut, a następnie pokrojony miąższ z cukinii. Doprawiamy wszystko przyprawami i dusimy tak długo, aż odparuje nadmiar soku z cukinii.
Następnie dodajemy ugotowany na sypko ryż (równie smacznie jest z kaszą jęczmienną) i wszystko dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy i tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie.
Układamy je na blaszce, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku od 30 do 40 minut w 170°C. Folię należy zdjąć na 10 minut przed końcem pieczenia, żeby nieco się zrumieniły.
Podawać na ciepło.
SMACZNEGO :)