Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia kiszona z przyprawami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinie małe 3 kg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
czosnek mała główka
świeży koper + baldachy kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Kminek cały Prymat
papryczka chili
Pieprz czarny ziarnisty Prymat

Porada

Kiszona cukinia nadaje się na zimowe surówki oraz do przygotowania zupy, podobnie jak z kiszonych ogórków.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia kiszona z przyprawami

Cukinię umyć, odciąć oba końce i zetrzeć razem ze skórką na największych oczkach tarki (najszybciej i najwygodniej użyć robota z tarczą do grubych wiórów). Przełożyć cukinię do dużej miski, dodać sól i dokładnie wymieszać - najlepiej dłonią. Dodać pokrojony albo wyciśnięty czosnek i ponownie przemieszać. Cukinią napełnić słoiki albo plastikowe wiaderka do kiszonek kładąc zarówno na dno jak i na wierzch świeże kawałki kopru. Pomiędzy warstwy cukinii dołożyć wybrane przyprawy. Chili można pokroić w krążki albo drobniutko posiekać (jak w tym przypadku) - nie chodzi o to, aby cukinia była mocno pikantna, ale powinna mieć lekko wyczuwalną nutę chili.
Zamknąć pokrywkami (niezbyt szczelnie) i odstawić na kilka dni w temp. pokojowej.
Kiedy minie burzliwa fermentacja uszczelnić pojemniki/słoiki i przechowywać w chłodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 17.09.2017 21:37
Hm. Ciekawy przepis. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak