Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana - z parówkami i serem (twarogiem)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser żółty 5 dag
parówki 2 szt
koperek 1 łyżka
masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukinia 2 szt
twaróg 10 (tłusty)
jajko ugotowane na twardo 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana - z parówkami i serem (twarogiem)

Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne. Możecie tez obrać cukinię, ja tego nie zrobiłam bo wolę taką ze skórką. Jajka obieramy, siekamy drobno, wrzucamy do miseczki. Parówki pozbawiamy foli, kroimy na plasterki. I także - siup do miseczki. Podobnie twaróg, koperek, starty żółty ser, przyprawy...Mieszamy starannie i napełniamy "miseczki" z cukinii powstałą w ten sposób masą. Naczynie żaroodporne smarujemy obficie masełkiem, układamy w nim nasze połówki cukinii i pieczemy w piekarniku nagrzanym do jakichś 190 stopni około 15 minut.
W tym czasie roztapiamy resztę pozostałego masła, dodajemy do niego bułkę i tym polewamy cukinie. Zapiekamy następne 15 min.

My jedliśmy toto z frytkami :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 03.08.2012 18:53
świetny przepis;) sezon na cukinię trwa więc warto spróbować;)
Cukiereczek13 31.07.2012 13:52
pychotka :)
1j1o1l1a1 31.07.2012 13:32
lubię faszerowaną, zapiekaną :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak