Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 sztuki
  • wołowina mielona

    200 g
  • kuskus

    1/3 szklanki
  • papryka zielona

    1/2 sztuki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • sos chili

    4 łyżeczki
  • masło

    1 łyżka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
Cukinię myjemy, przekrawamy poziomo na pół i mocno solimy. Zostawiamy na 15 minut do puszczenia soków.
Krok 2 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
Następnie cukinię osuszamy ręcznikiem papierowym i wydrążamy z niej środek. Wnętrze cukinii dodajemy do pokrojonych w kostkę obu kolorów papryk, po uprzednim odrzuceniu gniazd nasiennych.
Krok 3 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
Na patelni rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy posiekaną cebulę. Do niej dodajemy paprykę i cukinię.
Krok 4 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
Po chwili dodajemy także zmieloną wołowinę. Doprawiamy wszystko solą, koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i sosem chilli. Dusimy wszystko około 12 minut.
Krok 5 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
W międzyczasie przygotowujemy kuskus, zalewając go wrząca wodą i odstawiając na kilka minut do spęcznienia. Nie solimy go jednak jak zaleca producent.
Krok 6 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
Gotowy kuskus mieszamy z warzywami i mięsem, ewentualnie doprawiając jeszcze w razie potrzeby wcześniej używanymi przyprawami. Farszem napełniamy wydrążone cukinie „z dużą górką”. Wkładamy do formy delikatnie skropionej oliwą z wodą i w ten sam sposób zraszamy także nałożony farsz. Najlepiej do tego użyć atomizera wówczas unikniemy w daniu zbędnego tłuszczu.
Krok 7 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
Nafaszerowane cukinie wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i zapiekamy przez około 20 minut. Podajemy na gorąco jako bardzo sycące danie główne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 21.07.2016 17:04
piękne i apetyczne
martula799 28.05.2014 21:48
mniam mniam :) w sobotę będzie u mnie na stole :)
wwwiolka 05.05.2014 21:16
Bardzo fajne danie.
as28 05.05.2014 16:24
mniam mniam
pawlito 05.05.2014 08:01
bardzo fajne danie
Joannasz3190 02.05.2014 19:39
Pyszności :)
Kolorowa 01.05.2014 21:10
Lubię te składniki ;)
Joannasz3190 01.05.2014 10:00
Super smaki :)
Adamorek 30.04.2014 23:34
piękny kolor
IlonaAlbertos 30.04.2014 17:57
Wygląda wspaniale.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat