Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 2 sztuki
wołowina mielona 200 g
kuskus 1/3 szklanki
papryka zielona 1/2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
sos chili 4 łyżeczki
masło 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól 1,5 łyżeczki
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli

Kroki postępowania

1
Cukinię myjemy, przekrawamy poziomo na pół i mocno solimy. Zostawiamy na 15 minut do puszczenia soków.
Krok 1 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
2
Następnie cukinię osuszamy ręcznikiem papierowym i wydrążamy z niej środek. Wnętrze cukinii dodajemy do pokrojonych w kostkę obu kolorów papryk, po uprzednim odrzuceniu gniazd nasiennych.
Krok 2 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
3
Na patelni rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy posiekaną cebulę. Do niej dodajemy paprykę i cukinię.
Krok 3 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
4
Po chwili dodajemy także zmieloną wołowinę. Doprawiamy wszystko solą, koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i sosem chilli. Dusimy wszystko około 12 minut.
Krok 4 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
5
W międzyczasie przygotowujemy kuskus, zalewając go wrząca wodą i odstawiając na kilka minut do spęcznienia. Nie solimy go jednak jak zaleca producent.
Krok 5 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
6
Gotowy kuskus mieszamy z warzywami i mięsem, ewentualnie doprawiając jeszcze w razie potrzeby wcześniej używanymi przyprawami. Farszem napełniamy wydrążone cukinie „z dużą górką”. Wkładamy do formy delikatnie skropionej oliwą z wodą i w ten sam sposób zraszamy także nałożony farsz. Najlepiej do tego użyć atomizera wówczas unikniemy w daniu zbędnego tłuszczu.
Krok 6 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto
7
Nafaszerowane cukinie wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i zapiekamy przez około 20 minut. Podajemy na gorąco jako bardzo sycące danie główne.
Krok 7 - Cukinia faszerowana wołowiną, kuskusem i papryką ze sosem chilli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 21.07.2016 17:04
piękne i apetyczne
martula799 28.05.2014 21:48
mniam mniam :) w sobotę będzie u mnie na stole :)
wwwiolka 05.05.2014 21:16
Bardzo fajne danie.
as28 05.05.2014 16:24
mniam mniam
pawlito 05.05.2014 08:01
bardzo fajne danie
Joannasz3190 02.05.2014 19:39
Pyszności :)
Kolorowa 01.05.2014 21:10
Lubię te składniki ;)
Joannasz3190 01.05.2014 10:00
Super smaki :)
Adamorek 30.04.2014 23:34
piękny kolor
IlonaAlbertos 30.04.2014 17:57
Wygląda wspaniale.
lara 30.04.2014 14:11
super przekąska!:)
marcia7 29.04.2014 14:08
doskonały farsz
pestka 29.04.2014 11:31
wygląda bardzo apetycznie
pawlito 28.04.2014 08:32
podoba mi się pomysł
caralajna 30.01.2014 20:54
pyszny farsz
anemon 26.01.2014 18:32
Bardzo pysznie i apetycznie.
Alex_M 26.01.2014 17:05
musi byc pyszna :)
gosia56 24.01.2014 09:28
na pewno pyszne
Dorota76 23.01.2014 21:16
super przepis
Mniam 23.01.2014 12:10
Pyszne nadzienie i do tego w cukinii. Super!
Magda24 23.01.2014 08:39
bardzo smaczne danie
Christopher 22.01.2014 22:06
Bardzo apetyczne.
Rafał10 22.01.2014 21:41
idealne połączenie !
krystyna330 22.01.2014 21:27
bardzo fajny przepis
Kuchenka 22.01.2014 21:00
ładnie przygotowane:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak