Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana wołowiną i kaszą jaglaną

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 4 średnie
mięso mielone wołowe 300 g
kasza jaglana 0,5 szklanki
pomidory 4 duże
pieczarki 4 szt
cebula 1 szt
przecier pomidorowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
ser żółty starty
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana wołowiną i kaszą jaglaną

Kroki postępowania

1
Cukinie przekroić na pół i łyżeczka wydrążyć środek. Posolić, odstawić.
Krok 1 - Cukinia faszerowana wołowiną i kaszą jaglaną foto
2
Kaszę jaglaną opłukać, przelać wrzątkiem i gotować w szklance osolonej wody, aż wchłonie cały płyn.
Krok 2 - Cukinia faszerowana wołowiną i kaszą jaglaną foto
3
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oleju.
Krok 3 - Cukinia faszerowana wołowiną i kaszą jaglaną foto
4
Gdy cebula lekko zmięknie dodajemy drobno posiekane pieczarki i wszystko razem ptrzesmażamy.
Krok 4 - Cukinia faszerowana wołowiną i kaszą jaglaną foto
5
Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż zmieni kolor.
Krok 5 - Cukinia faszerowana wołowiną i kaszą jaglaną foto
6
Dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, paprykę słodką, pieprz i odrobine soli (pamietamy, że cukinie są dość mocno posolone). Wszystko razem dusimy pod przykryciem ok 15 min.
Krok 6 - Cukinia faszerowana wołowiną i kaszą jaglaną foto
7
Na koniec dodajemy kaszę, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze sola i pieprzem.
Krok 7 - Cukinia faszerowana wołowiną i kaszą jaglaną foto
8
Cukinie osuszamy i faszerujemy nadzieniem dobrze je upychając.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy cukinie, całość zawijamy folią aluminiową. Pieczemy 25-30 min w temp. 200 st.
Po upieczeniu odwijamy folię, czekamy ok 5 min., kroimy cukinie w grubsze plastry. Każdy plaster posypujemy stratym serem.
Krok 8 - Cukinia faszerowana wołowiną i kaszą jaglaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 16.07.2015 13:41
świetle jako starterek :)
pestka 16.07.2015 08:20
bardzo ciekawa propozycja
Róża1 16.07.2015 00:53
ciekawy pomysł :-)
ilka01 15.07.2015 23:37
wygląda super :)
marcia7 15.07.2015 22:57
piękne plastry
patryska76 15.07.2015 22:44
wygląda ciekawie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak