Cukinia Faszerowana Tetaliśki

Cukinia Faszerowana Tetaliśki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser żółty

    25 dag
  • ryż

    2 saszetki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • szynka

    15 dag
  • kiełbasa wiejska

    10 dag
  • polędwica

    10 dag
  • papryka czerwona

    3 sztuki
  • czosnek

    3 żabki
  • papryka słodka

    do smaku
  • zioła prowansalskie

    do smaku
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • ser feta

    15 dag
  • pomidor

    2 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • cukinia

    3 sztuki
  • grzyby

    15 typ: lejkowiec dęty
  • natka pietruszki

    1 garść
  • cebula

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukinia Faszerowana Tetaliśki foto
NA oleju podduszamy cebule,
Krok 2 - Cukinia Faszerowana Tetaliśki foto
po 5 minutach dodajemy kominki pokrojone, startą na tarce na oczkach jarzynowych i opłukaną marchew i pozostałe warzywa wcześniej przygotowane. Dodajemy starty na tarce ser feta ( ładniej wtedy wygląda i lepiej miesza się z z pozostałymi farszami. dodajemy wyciśniety przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Cukinię przekrajamy na pół, potem znowu na pół, wydrążamy miąższ. W sytuacji gdy to mała cukinia miąższ kroimy w kostkę i dodamy go do farszu inaczej gdy ma dużo pestek to wyrzucamy.
Wędliny kroimy w kostkę, podobnie wydrążoną paprykę, obraną cebulę, pomidora ( wszystkie warzywa wcześniej myjemy).
Kominki płuczemy i obcinamy końce ( korzenie), jeżeli mamy świeże, ja akurat dysponowałąm zamrożonymi z tamtego roku) .
Krok 3 - Cukinia Faszerowana Tetaliśki foto
Wszystko ze sobą łączymy i mieszamy. POd koniec dodajemy 2 paczuszki ryżu ugotowane wczesniej, mieszamy i doprawiamy do smaku. Wykładamy farsz na nasze cukinię, posypujemy startym serem na tarce i zapiekamy około 40 minut, w temp 180 stopni.
Krok 4 - Cukinia Faszerowana Tetaliśki foto
Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym wysamrowanym tłuszczem, dodatkowo spód cukinii także smarujemy tłuszczem.


Ważne: przed wyłożeniem farszu na cuikinię posypmy ją solą i kucharkiem, aby miała smak, w przeciwnim razie może być nie słona:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Piter 31

12.06.2013 19:54
Super pomysł.

dianix

26.05.2013 19:43
swietna cukinia

agnieszka214

07.04.2013 16:39
lubie cukinie a grzyby nazwe mają rewelacyjna nei widziałam jeszcze takich

SmacznaPyza

15.02.2013 19:17
lejkowce DĘTE ! - faktycznie pyszne grzybki

Botwinka

24.01.2013 11:37
uwielbiam faszerowaną cukinię

TEtalicha

27.11.2012 14:03
Ewa msewka, nie widziałam Twojego pytania wcześniej, pzrepraszam. Lejowce dente są to inaczej kominki, wyglądają jak taki komin, są czarne. Wpisz najlepiej w internecie, to Ci wyskoczą. Wyglądem mało zachęcające ale sa pyszne i na dodatek rosna w kupie, jak opieńki wiec szybko sie je zbiera:)

Dorian

26.11.2012 20:56
pycha

Ewa104

16.08.2012 13:48
Czy można zapytać,co to są grzyby lejkowce dente? Nigdy o czymś takim nie słyszałam,więc jestem ciekawa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat