Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia Faszerowana Tetaliśki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser żółty 25 dag
ryż 2 saszetki
sól do smaku
pieprz do smaku
szynka 15 dag
kiełbasa wiejska 10 dag
polędwica 10 dag
papryka czerwona 3 sztuki
czosnek 3 żabki
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
ser feta 15 dag
pomidor 2 sztuki
marchew 2 sztuki
cukinia 3 sztuki
grzyby 15 typ: lejkowiec dęty
natka pietruszki 1 garść
cebula 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia Faszerowana Tetaliśki

Kroki postępowania

1
NA oleju podduszamy cebule,
Krok 1 - Cukinia Faszerowana Tetaliśki foto
2
po 5 minutach dodajemy kominki pokrojone, startą na tarce na oczkach jarzynowych i opłukaną marchew i pozostałe warzywa wcześniej przygotowane. Dodajemy starty na tarce ser feta ( ładniej wtedy wygląda i lepiej miesza się z z pozostałymi farszami. dodajemy wyciśniety przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Cukinię przekrajamy na pół, potem znowu na pół, wydrążamy miąższ. W sytuacji gdy to mała cukinia miąższ kroimy w kostkę i dodamy go do farszu inaczej gdy ma dużo pestek to wyrzucamy.
Wędliny kroimy w kostkę, podobnie wydrążoną paprykę, obraną cebulę, pomidora ( wszystkie warzywa wcześniej myjemy).
Kominki płuczemy i obcinamy końce ( korzenie), jeżeli mamy świeże, ja akurat dysponowałąm zamrożonymi z tamtego roku) .
Krok 2 - Cukinia Faszerowana Tetaliśki foto
3
Wszystko ze sobą łączymy i mieszamy. POd koniec dodajemy 2 paczuszki ryżu ugotowane wczesniej, mieszamy i doprawiamy do smaku. Wykładamy farsz na nasze cukinię, posypujemy startym serem na tarce i zapiekamy około 40 minut, w temp 180 stopni.
Krok 3 - Cukinia Faszerowana Tetaliśki foto
4
Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym wysamrowanym tłuszczem, dodatkowo spód cukinii także smarujemy tłuszczem.


Ważne: przed wyłożeniem farszu na cuikinię posypmy ją solą i kucharkiem, aby miała smak, w przeciwnim razie może być nie słona:)
Krok 4 - Cukinia Faszerowana Tetaliśki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 12.06.2013 19:54
Super pomysł.
dianix 26.05.2013 19:43
swietna cukinia
agnieszka214 07.04.2013 16:39
lubie cukinie a grzyby nazwe mają rewelacyjna nei widziałam jeszcze takich
SmacznaPyza 15.02.2013 19:17
lejkowce DĘTE ! - faktycznie pyszne grzybki
Botwinka 24.01.2013 11:37
uwielbiam faszerowaną cukinię
TEtalicha 27.11.2012 14:03
Ewa msewka, nie widziałam Twojego pytania wcześniej, pzrepraszam. Lejowce dente są to inaczej kominki, wyglądają jak taki komin, są czarne. Wpisz najlepiej w internecie, to Ci wyskoczą. Wyglądem mało zachęcające ale sa pyszne i na dodatek rosna w kupie, jak opieńki wiec szybko sie je zbiera:)
Dorian 26.11.2012 20:56
pycha
Ewa104 16.08.2012 13:48
Czy można zapytać,co to są grzyby lejkowce dente? Nigdy o czymś takim nie słyszałam,więc jestem ciekawa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak