Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana szynką dojrzewającą i kuskusem podana z ziołowym dipem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 1 szt.
szynka dojrzewająca 3-4 plasterki
czosnek 1-2 ząbki
kuskus 5-6 łyżek
tymianek 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
koperek 1 łyżeczka
serek naturalny homogenizowany 2-3 łyżki
jogurt naturalny 2-3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana szynką dojrzewającą i kuskusem podana z ziołowym dipem

Cukinię obrać i wydrążyć łyżeczką tak, aby powstały łódeczki. Szynkę pokroić na małe kawałki. Szynkę lekko podsmażyć na oliwie, dodać wydrążony miąższ cukinii i zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy cukinia będzie uduszona wrzucić kuskus i stopniowo dodawać wodę - tyle ile kuskus będzie w stanie wchłonąć. Dodać posiekany tymianek i bazylię - po pół łyżeczki, posolić do smaku. Połówki cukinii lekko posolić i napełnić farszem. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Przygotować dip: zmieszać serek z jogurtem, dodać sok z cytryny, sól, pieprz, zmiażdżone pół ząbka czosnku, resztę tymianku i bazylii oraz koperek. Upieczone cukinie podawać polane ziołowym dipem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 16.03.2012 19:23
fajne
angelika14 28.05.2011 09:54
Ależ ona apetyczna!!!
agnieszka189 19.07.2010 16:16
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak