Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana soczewicą po meksykańsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 2 szt
soczewica czerwona 1/2 szkl
cebula czerwona 1/2 szt
Kukurydza z Puszki 1/2 puszki
fasola czerwona z puszki 1/2 puszki
papryka czerwona 1/2 szt
pomidory 2 szt
sól do smaku
pieprz
papryka mielona
Papryka ostra mielona Prymat
pietruszka
czosnek 1 ząbek
ser żółty 2 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana soczewicą po meksykańsku

Kroki postępowania

1
Cukinie przeciąć wzdłuż i dokładnie wydrążyć z pestek.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w cząstki.
Paprykę i cebulę. pokroić w kostkę.
Soczewicę ugotować.
Krok 1 - Cukinia faszerowana soczewicą po meksykańsku foto
2
Cebulkę zeszklić na patelni, dodać paprykę, fasolę, kukurydzę i pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić razem kilka minut aż pomidory się rozgotują.
Następnie dodać soczewicę i dusić razem jeszcze 10 minut.
Doprawić do smaku
Krok 2 - Cukinia faszerowana soczewicą po meksykańsku foto
3
Na cukinie nałożyć farsz, posypać posiekaną pietruszką
Krok 3 - Cukinia faszerowana soczewicą po meksykańsku foto
4
Na cukinie nałożyć pocięty w paski ser żółty
Krok 4 - Cukinia faszerowana soczewicą po meksykańsku foto
5
Pieczemy ok 25 minut( czas orientacyjny- najlepiej sprawdzić patyczkiem czy cukinia jest wystarczająco miękka) w temp 200st C
Krok 5 - Cukinia faszerowana soczewicą po meksykańsku foto
6
SMACZNEGO!!!
Krok 6 - Cukinia faszerowana soczewicą po meksykańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 02.09.2013 22:15
Jak to danie pieknie wygląda!;)
caralajna 01.09.2013 19:56
bardzo apetyczna, smaczny farsz
Konczi 01.09.2013 19:21
moje smaku - super!
marta1221 01.09.2013 19:08
fajny farsz do cukinii

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak