CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM

CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    4 okrągłe
  • kasza pęczak

    3/4 szklanki
  • szpinak świeży

    150 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory suszone Smak

    6-8 szt
  • mozzarella w kulce

    125 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM foto
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Szpinak myjemy na sitku i wrzucamy na patelnię do cebuli z czosnkiem. Smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Krok 2 - CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM foto
Pęczak płukamy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy masło oraz sól i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż pęczak wchłonie wodę, a następnie zestawiamy z ognia na około 10 min., aby odpoczął. Następnie dodajemy ugotowany pęczak oraz pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Krok 3 - CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM foto
Gotowym farszem nadziewamy wydrążone cukinie. Zakrywamy czapeczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min. Podajemy na gorąco.
Krok 4 - CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM foto
Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy górną część (czapeczki) i małą łyżeczką wydrążamy środek. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do pęczaku. Mozzarellę odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i również dodajemy do farszu. Wszystko mieszamy.
Krok 5 - CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM foto
Zakrywamy czapeczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min. Podajemy na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

17.06.2017 15:11
Dobre jedzonko podano

Wiesława1

14.06.2017 19:04
Ciekawy pomysł

marzut

14.06.2017 11:59
Super przepis

RenataZ-et

14.06.2017 09:27
bardzo apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat