Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe:

  • cukinia

    3 sztuki
  • mięso mielone

    15 dag
  • pieczarki

    5 sztuk
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • pomidory krojone z puszki

    5 łyżek

Przyprawy i dodatki:

  • ser żółty starty

    15 dag
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z cukinii wydrążam środek. Paprykę i pieczarki kroję w drobną kostkę.

Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy się zarumieni dodaję wydrążony środek z cukinii i pieczarki. Smażę na średnim ogniu często mieszając do momentu wyparowania wody. Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę razem jeszcze przez chwilę.

Na koniec dodaję 2/3 tartego sera żółtego, mieszam i trzymam na ogniu do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Cukinie układam na blaszce, dno posypuję 1/2 pozostałego sera, następnie wykładam przygotowany farsz, wierzch znowu posypuję serem żółtym.

Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 11.09.2017 13:54
Często używam, bardzo lubię. :)
Kardamonovy 14.08.2017 10:16
O, fajny dodatek curry do tego :).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat