Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na prosty i smaczny obiad z piekarnika - cukinia faszerowana mięsem mielonym, pomidorami, papryką, cebulą i czosnkiem. 

 

Przed zapieczeniem warto ją obficie posypać ulubionym żółtym serem!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2-3 sztuki
  • mięso mielone

    0,5 kilograma
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • ser żółty

    150 gramów
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i żółtym serem to:

  • pomysł na obiad dla całej rodziny
  • łatwe do przygotowania, smaczne danie z piekarnika
  • ciekawe połączenie warzyw z mięsem mielonym

1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć i oprószyć solą.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Do cebuli dodać mięso, przyprawy i paprykę pokrojoną w kostkę.

Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę.

2. Gotowym farszem napełniać cukinie, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Piec około 30-40 minut aż cukinia będzie miękka.

Faszerowana cukinia będzie wyglądać i smakować lepiej gdy udekorujecie ją listkami bazylii oraz podacie z kilkoma pomidorkami koktajlowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DIDAGDYNIA 04.05.2016 07:48
Robiłam wielokrotnie. Pyszna
agaK. 14.07.2015 14:59
Cukinię puki co wykorzystuję na grilla, ale fajny pomysł:)
ilka01 08.04.2015 19:04
super przepis :)
cukiereczek 08.04.2015 18:39
uwielbiam takie faszerowane warzywa
Barbara777 08.04.2015 17:54
same pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat