Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jest lekko słodkawa w smaku i doskonale komponuje się z wieloma przyprawami. Faszerowana mięsem mielonym, oliwkami i kaparami nabiera nowego charakteru i stanowi sycące danie.
1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie z masłem. Następnie dodaj mięso i smaż, aż zrobi się lekko brązowe. W trakcie smażenia dopraw do smaku przyprawą do mięsa mielonego i papryką słodką.
2. Oliwki i kapary posiekaj, dodaj do mięsa. Zalej pomidorami pelati. Dopraw do smaku kminem rzymskim i wymieszaj. Gotuj do miękkości mięsa i odparowania nadmiaru wody z sosu.
3. Cukinie przekrój wzdłuż i wydrąż środek za pomocą łyżki. Każdą łódeczkę nadziej farszem, posyp obficie startym serem.
4. Zapiecz ją przez 30–40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.