Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Cukinia faszerowana mięsem mielonym wieprzowo-wołowym. Danie na obiad lub letnią kolację.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    400 gramów
  • pomidor pelati

    1 puszka
  • cukinia

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • oliwki zielone

    8 sztuk
  • oliwki czarne

    8 sztuk
  • żółty ser

    100 gramów
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    3 łyżki

Do smaku:

  • przyprawa do mięsa mielonego

  • papryka słodka mielona

  • kmin rzymski

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie z masłem. Następnie dodajemy mięso i smażymy, aż zrobi się lekko brązowe. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku przyprawą do mięsa mielonego i papryką słodką.

Oliwki i kapary siekamy, dodajemy do mięsa. Zalewamy pomidorami pelati. Doprawiamy do smaku kminem rzymskim i mieszamy. Gotujemy do miękkości mięsa i odparowania nadmiaru wody z sosu.

Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy środek za pomocą łyżki. Każdą łódeczkę nadziewamy farszem, posypujemy obficie startym serem.

Zapiekamy przez 30–40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat