Cukinia faszerowana kuskusem, pomidorami i mozzarellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    3 sztuki
  • kuskus

    200 gram
  • pomidor

    3 sztuki
  • suszony pomidor

    5 sztuk
  • szczypiorek

    do smaku
  • mozzarella

    100 gram
  • sól do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukinia faszerowana kuskusem, pomidorami i mozzarellą foto
Cukinie kroimy wzdłuż na dwie połówki, wykrawamy środki, które przydadzą się do nadzienia. Delikatnie solimy i zostawiamy.
Krok 2 - Cukinia faszerowana kuskusem, pomidorami i mozzarellą foto
Przygotowujemy nadzienie: kuskus zalewamy wrzątkiem rozmieszanym z domową kostką rosołową, czekamy ok. 5 minut. Gdy będzie gotowy, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cukinię (pozostałe środki), pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Cukinia faszerowana kuskusem, pomidorami i mozzarellą foto
Przyprawiamy do smaku. Ja posłużyłam się tylko białym pieprzem, nie soliłam, gdyż domowa kostka rosołowa wystarczyła.
Krok 4 - Cukinia faszerowana kuskusem, pomidorami i mozzarellą foto
Cukinie napełniamy farszem.
Krok 5 - Cukinia faszerowana kuskusem, pomidorami i mozzarellą foto
a każdej z nich układamy 3-4 plasterki pomidorów (obrane ze skórki).
Krok 6 - Cukinia faszerowana kuskusem, pomidorami i mozzarellą foto
Pomidory posypujemy szczypiorkiem.
Krok 7 - Cukinia faszerowana kuskusem, pomidorami i mozzarellą foto
Na pomidorach układamy mozzarellę (moja była w małych kulkach). Tak przygotowane cukinie wstawiamy do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.
Krok 8 - Cukinia faszerowana kuskusem, pomidorami i mozzarellą foto
Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariel78 17.11.2013 21:39
bardzo apetyczne
karolina1869 04.01.2013 11:24
uwielbiam cukinię i kus kus musi być dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat