Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wydrąż cukinię i wypełnij ją po brzegi pysznymi dodatkami: kurczakiem, kaszą jaglaną, marchewką i serem.

Z tego przepisu dowiesz się jak krok po kroku przygotować to pyszne danie.

Składniki:

cukinia 2 młode
kasza jaglana 1 szklanki
marchew 1,5 sztuki
cebula 1 sztuka
filet z kurczaka 1 podwójny
natka pietruszki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
sól i pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
olej do smażenia
ser żółty 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem to przepis na smaczny obiad dla całej rodziny.

Z tego przepisu dowiesz się m.in. jak przygotować poszczególne składniki by powstał z nich pyszny farsz oraz ile należy piec już nafaszerowane cukinie.  

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Krok 1 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną foto
2
Cebulę kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni. Dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość przysmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Krok 2 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną foto
3
Między czasie cukinie przekrawamy wzdłuż na dwie części. Z otrzymanych połówek wyjmujemy łyżką środki. Miąższ kroimy na mniejsze części i dodajemy do przysmażanych warzyw. Warzywa przyprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.
Krok 3 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną foto
4

Filet kroimy w kostkę. Oprószamy go przyprawą do kurczaka oraz pieprzem. Tak przygotowanego przysmażamy na oleju.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy.

W misce umieszczamy kaszę, przysmażone warzywa, mięso, połowę startego sera oraz pokrojoną natkę. Całość mieszamy i doprawiamy ostatecznie do smaku.

Krok 4 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną foto
5

Przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone cukinie.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Umieszczamy w nim wypełnione cukinie.

Całość zapiekamy około 35 - 40 minut w 180°C, do momentu jak cukinia będzie miękka. Przed końcem pieczenia ich wierzch posypujemy pozostałą częścią sera żółtego.

Danie przed podaniem oprószamy natką pietruszki. Podajemy na ciepło.

Krok 5 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 14.12.2016 09:14
mniam mniam :)
Wiesława1 14.12.2016 08:55
Świetna propozycja
edytazaw89@wp 14.12.2016 08:09
Wygląda pięknie
Łukasz15 13.12.2016 21:58
Przepyszna.
Iwusia 13.12.2016 21:48
smaczny pomysł na obiad
gusia1000 13.12.2016 20:56
Dobre jedzenie.
magdow 13.12.2016 20:49
super przepis ;]
IKrakowianka 13.12.2016 20:41
fajny pomysł na cukinię
bertpvd 13.12.2016 20:37
rewelacja!
ada.la 13.12.2016 19:52
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak