Cukinia faszerowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    1/2 kg
  • mięso mielone

    25 dag
  • olej

  • ryż

    1 torebka
  • śmietana

    3 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • cukinia

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • koperek

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • sól

  • pieprz

  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukinia faszerowana foto
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek (2 ząbki) w drobną kosteczkę. Warzywa podsmaż na oleju, dodaj mięso i chwilę smaż razem. Dopraw solą, pieprzem, koperkiem i wymieszaj z ryżem.
Krok 2 - Cukinia faszerowana foto
Cukinię obierz, przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona. Pomidory pokrój w kosteczkę, a ząbek czosnku drobniutko. Czosnek przesmaż na oleju, dodaj pomidory, kostkę mięsną, zioła, sól, pieprz, cukier i wodę. Duś razem około 10 minut. Sos dopraw śmietaną.
Krok 3 - Cukinia faszerowana foto
Wydrążoną cukinię posól, popieprz i napełnij farszem, umieść w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem pomidorowym, piecz ok 50 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pusia 19.03.2013 14:26
smaczna potrawa
Aneta41 23.08.2012 18:13
lubię taką
Justyna28 23.08.2012 15:58
apetycznie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat