Cukinia Faszerowana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    250 g
  • marchewka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • przyprawy do smaku

    1 porcja
  • cukinia

    4 szt
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • żółty ser starty

    100 g
  • ryż biały

    100 (długoziarnisty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć, przekroić na pół usunąć miąższ. Połówki
posolić i odstawić na 30 minut. Kiedy puszczą sok wypłukać wodą
i osuszyć. Ryż ugotować. Pietruszkę, marchewkę zetrzeć na
tarce o dużych oczkach, cebulę, czosnek pokroić w bardzo małą kostkę.
Wszystko wrzucić na patelnię, dodać mięso mielone i podlać niewielką
ilością wody. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Wszystko
wymieszać z ugotowanym
ryżem, natką pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem,
słodką papryką. Faszerowane cukinie ułożyć na blasze, podlać wodą.
Zapiekać przez 40 minut, w temperaturze 180stopni C ( w czasie zapiekania
dolewać wodę). Na 5 minut przed końcem zapiekania wierz posypać startym
żółtym serem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 01.05.2013 10:13
cukinia na pewno jest smaczna z taki farszem
cukiereczek 12.04.2013 09:14
Polecam i życzę smacznego
annagebalska 18.12.2012 08:54
pyszne
ronald88 01.12.2011 16:52
super
Emilia22 01.12.2011 10:04
fajnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat