Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia Faszerowana

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 250 g
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
przyprawy do smaku 1 porcja
cukinia 4 szt
natka pietruszki 2 łyżki
żółty ser starty 100 g
ryż biały 100 (długoziarnisty)

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia Faszerowana

Cukinię umyć, przekroić na pół usunąć miąższ. Połówki
posolić i odstawić na 30 minut. Kiedy puszczą sok wypłukać wodą
i osuszyć. Ryż ugotować. Pietruszkę, marchewkę zetrzeć na
tarce o dużych oczkach, cebulę, czosnek pokroić w bardzo małą kostkę.
Wszystko wrzucić na patelnię, dodać mięso mielone i podlać niewielką
ilością wody. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Wszystko
wymieszać z ugotowanym
ryżem, natką pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem,
słodką papryką. Faszerowane cukinie ułożyć na blasze, podlać wodą.
Zapiekać przez 40 minut, w temperaturze 180stopni C ( w czasie zapiekania
dolewać wodę). Na 5 minut przed końcem zapiekania wierz posypać startym
żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 01.05.2013 10:13
cukinia na pewno jest smaczna z taki farszem
cukiereczek 12.04.2013 09:14
Polecam i życzę smacznego
annagebalska 18.12.2012 08:54
pyszne
ronald88 01.12.2011 16:52
super
Emilia22 01.12.2011 10:04
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak