Cukinia duszona ze szmaciakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Szmaciak o lekko orzechowym, bardzo delikatnym smaku świetnie skomponował się ze słodkawą cukinią i lekko kwaśnymi pomidorami.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • owocnik szmaciaka gałęzistego

    1
  • cebula biała

    1
  • mięsiste, dojrzałe pomidory

    2
  • łyżeczki koncentratu pomidor.

    2-3
  • łyżki posiekanego koperku

    2-3
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • ząbki czosnku

    1-2
  • łyżeczka masła

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyba trzeba delikatnie, ale bardzo dokładnie oczyścić bo w załamaniach jego falbanek znajdziemy dużo resztek ściółki a nawet leśne żyjątka. Łatwiej to zrobić dzieląc owocnik na mniejsze kawałki.

Użyłam grzyba wielkości niezbyt dużego kalafiora. Dokładnie go wypłukałam i odłożyłam do osączenia. Cukinie i pomidory umyłam. Cukinie, razem ze skórką, pokroiłam w grube ćwierć plasterki. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki a następnie pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i drobno pokroiłam, tak samo czosnek.

W rondlu rozgrzałam olej i masłem, wrzuciłam cebulę i czosnek a gdy lekko się zezłociły dodałam cukinię i smażyłam mieszając 3 min.. Dodałam pomidory, po dużej szczypcie soli i cukru a także pok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich, wlałam troszkę wody (ze 3-5 łyżek) - całość poddusiłam 3 min. Dodałam koncentrat, wymieszałam i na wierzchu ułożyłam kawałki szmaciaka - to delikatny grzyb i wystarczyło mu 3 do 5 min. aby ugotować się na parze sosu spod warzyw. Danie posypałam świeżym koperkiem i podałam z dodatkiem bagietki.

Szmaciak o lekko orzechowym, bardzo delikatnym smaku świetnie skomponował się ze słodkawą cukinią i lekko kwaśnymi pomidorami...

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 15.05.2013 11:05
w lesie, Anonimie, w lesie :D
Anonimowy 12.05.2013 22:32
a gdzie ten szmaciak rośnie
Kikiriki 20.03.2012 18:00
hmmm...ciekawe...wygląda pysznie...ale nie można spróbować...:/
elwal 28.01.2012 19:04
... sorki, nie zauwazylam, ze jest to w tekscie napisane - mnie zawsze fascynowal, kiedy spotykalam go w lesie... pierwsze skojarzenie - kalafior ;)
elwal 28.01.2012 19:01
Za Wikipedia---> W Polsce jest to grzyb chroniony (od 1990 r.) - i chocia? jest grzybem jadalnym nie wolno go zbiera?.
Magdalena80 22.10.2011 21:38
muszę przyznać, że apetycznie wygląda
agnieszka189 10.10.2011 14:41
Hmmm, ciekawe, ja też nie słyszałam o takim grzybie, no ale przecież Pyza to Nasza specjalistka wtej dziedzinie.
bernika 18.10.2010 22:22
a o takim grzybie jeszcze nie słyszałam;) bardzo apetetycznie to wszystko wyglada.
sylwiachmiel 18.10.2010 21:58
bardzo apetycznie wygląda,chyba wypróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat