Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia duszona z boczkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt.
cukinia 2 szt.
czosnek ząbki 2 szt.
wędzony boczek 200 gram
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ziarna sezamu 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia duszona z boczkiem

Dymki opłukać i pokroić w krążki. Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w paseczki. W rondlu rozgrzać bardzo mocno olej, wrzucić boczek i czosnek, chwilę razem smażyć. Następnie dodać dymkę, a gdy się zeszkli wrzucić cukinię. Smażyć wszystko razem aż cukinia będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 20.11.2011 21:55
fajne
cukiereczek 02.08.2011 08:19
Ciekawe
Jolanta40 28.07.2011 10:23
świetny pomysł na cukinię
SmacznaPyza 22.06.2011 08:27
szybkie i bardzo smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak