Cukinia do ciast

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    5 szklanek
  • cukier

    50 dag.
  • kwasek cytrynowy

    3 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • goździki

    7 sztuk
  • cukinia

    3 kg.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię obrałem,pokroiłem w kostkę.Wodę zagotowałem z cukrem i kwaskiem cytrynowym,zalałem cukinię.Odstawiłem w chłodne miejsce na 24 godziny.Po tym czasie dodałem cukier waniliowy i goździki,zagotowałem(po zagotowaniu gotowałem na wolnym ogniu przez 5 minut).Przełożyłem do wyparzonych słoików.Zakręciłem.Pasteryzowałem 5 min.Doskonale nadaje się do deserów i ciast.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 23.06.2013 18:56
podobnie robię ale bardziej startą, pycha do ciast
fotoviderek 03.04.2013 09:55
Świetny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat