Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukier z prawdziwą wanilią

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 1,5 szkl.
laska wanilii 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukier z prawdziwą wanilią

I sposób:

Laskę wanilii łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy do cukru, mieszamy, przekładamy do zamykanego słoiczka i odstawiamy. Po około 2 tygodniach cukier waniliowy jest już gotowy.

II sposób:

Jeśli nie posiadacie blendera, to rozetnijcie laskę wanilii wzdłuż i ostrą końcówką noża wyjmijcie pesteczki. Wymieszajcie je z cukrem, przełóżcie do szczelnie zamykanego słoiczka i włóżcie pustą laskę wanilii, która odda dodatkowo aromat. Po 2 tygodniach domowy cukier waniliowy jest już gotowy do użycia.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 24.11.2013 19:22
też dodaje wanilię do cukru.
alaaa 02.08.2013 12:30
na taką ilość cukru to ja bym dała z 3 laski wanilii
Mniam 01.08.2013 00:19
Taki jest najlepszy.
zielonamorelka 31.07.2013 20:27
słyszałam o tym,że się wrzuca laskę wanilii do środka słoiczka,ale jakoś o rozdrobnieniu jej nei pomyślałam
Gracer 31.07.2013 19:54
domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak