Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukier waniliowy bez wspomagaczy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 1/2 kg
wanilia 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukier waniliowy bez wspomagaczy

1.Wsypać 2 szklanki cukru do szczelnego pojemnika( najlepiej szklanego).
2.Laski wanilii poprzecinać wzdłuż, wydrążyć miąższ i wraz z przekrojonymi na 2-3 części pustymi "korami" wymieszać z cukrem.
3.Pojemnik zamknąć i energicznie wstrząsnąć.
4.Cukier waniliowy bez zbędnych sztucznideł jest gotowy po 10- 14 dniach.

Niech służy swym aromatem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 17.02.2014 08:39
świetny pomysł
Klausia 12.02.2014 19:50
też taki robię i jest super :)
berys18 10.02.2014 08:59
dobry pomysł
anemon 02.11.2013 16:29
Oczywiście, że masz rację, 2 tygodnie to niezbędne minimum. Im dłużej stoi tym jest bardziej aromatyczny. Na pewno nie jest gotowy od razu po wymieszaniu.
romanrafal
romanrafal 29.10.2013 17:45
polecam ten pomysł,naprawdę jest dobry
olkaaa 23.08.2013 07:24
przydatny przepis
IwonaKa 29.05.2013 00:29
taki jest najlepszy
gacopierz23 25.05.2013 16:13
swojej produkcji najlepszy
David 09.05.2013 11:28
super pomysł
misia53 30.04.2013 00:47
nie zgadzam się z mysiunią .... po pewnym czasie cukier nabiera aromatu wanilii i jest lepszy
IwonaKa 29.04.2013 00:31
moja babcia tak robiła,muszę spróbować
pajbek 09.04.2013 09:38
Muszę wypróbować, ciekawy i przydatny przepis :-)
Ada-Gaba 31.03.2013 16:14
przydatny przepis
fotoviderek 26.03.2013 06:55
Dobry przepis :)
Wacław 19.03.2013 13:35
fajny przepis !
caralajna 14.03.2013 07:09
kiedyś robiłam
kate.500 13.03.2013 08:06
dobry pomysl na zrobienie swojego domowego
alaaa 06.03.2013 19:42
też sama robię ale na 0,5 kg cukru daję więcej lasek wanilii
ONY_za_kare 06.03.2013 19:26
super! bez chemii!
Bernadeta1 01.03.2013 14:37
ciekawy przepis
Dorian 21.02.2013 08:05
domowy najlepszy
Mysiunia 28.01.2013 07:25
A po co go trzymać aż 2 tygodnie? Robiłam taki cukier i dobrze wiem, że jego smak jest równie dobry i aromatyczny zaraz po przygotowaniu jak i w kolejne dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak