Przepis i sposób przygotowania na: Cukier w kostkach domowej produkcji
- forma silikonowa i mikrofala - jeśli będziemy robić w expresowym tempie
- foremki po bombonierce - jeśli nasz proces produkcyjny potrwa dłużej
Do miski wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody, mieszamy łyżką aby cały cukier stał się nam wilgotny (ale nie za mokry). Następnie przekładamy łyżeczką cukier do naszych foremek, automatycznie decydując ile łyżeczek znajdzie się u nas w jednej kostce, i ugniatamy dokładnie cukier w foremce, żeby nam się ładnie zespolił w całość. I teraz w wersji expresowej - tylko formy silikonowe !! Plastikowe mogą się stopić.Wkładamy do mikrofali i podgrzewamy u mnie mikrofala ma moc 800 W i 2 łyżeczkowe kostki podgrzewałam ok 1,5 min ale najlepiej jest po 30 sekundach sprawdzać sobie kosteczki i przedłużać podgrzewanie o ok. 10 sek. i zostawiać do wystygnięcia, żeby nie roztopił nam się karmel z cukru. Cukier w kostkach poznać, że jest gotowy gdy wystygnięty będzie po prostu twardy i będziemy mogli go wyciągnąć z foremki, nie będzie nam się kruszył.
Do uzyskania efektu brązowych kostek cukru można użyć cukru brązowego a do różowych kostek można dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego np. w proszku.