Cukier trzcinowy cynamonowo-waniliowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier trzcinowy

    2 szkl.
  • cynamon

    5 szt.
  • wanilia

    2-3 laski
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier wsypać do szczelnego słoika i powtykać jak najgłębiej przecięte na połowę laski wanilii oraz całe ruloniki kory cynamonowej.
Przykryć dodatkową warstwą cukru, aby przyprawy były dość szczelnie schowane.
Użyć takiej wielkości słoika, aby był możliwie wypełniony cukrem i nie miał zbyt wiele powietrza, taki sposób powoduje, że aromat jest bardziej intensywny.

Pozostawić słoik w ciemnym, ale ciepłym miejscu, na kilka tygodni.
Im świeższa wanilia, tym zawiera więcej wilgoci, dlatego cukier może się zbrylać po kilku tygodniach, gdyż wydobędzie tę całą wilgoć - laski wanilii staną się suche i kruche.

Kawałki kory i laski wanilii wyjęte z cukru świetnie nadają się do ponownego wykorzystania, jako dodatek do kompotu, nalewki, czy do ugotowania w śmietanie - jako składnik innego deseru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 09.01.2013 11:27
Oj tak, zapach jest niesamowity :) Idealnie sprawdził się jako dodatek do zapiekanych jesiennych owoców - śliwek, jabłek i gruszek - zdecydowanie poprawił ich smak :)
Joanna108 08.01.2013 15:10
już czuję ten zapach ... i smak :)
agnieszka214 08.01.2013 14:15
WSPANIAŁY ZAPACH
Konczi 08.01.2013 13:59
taki lubię :)
Iwka 08.01.2013 13:35
świetny do wypieków
IwonaKa 08.01.2013 13:17
moje smaki i zapachy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat