Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukier trzcinowy cynamonowo-waniliowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier trzcinowy 2 szkl.
cynamon 5 szt.
wanilia 2-3 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Cukier trzcinowy cynamonowo-waniliowy

Cukier wsypać do szczelnego słoika i powtykać jak najgłębiej przecięte na połowę laski wanilii oraz całe ruloniki kory cynamonowej.
Przykryć dodatkową warstwą cukru, aby przyprawy były dość szczelnie schowane.
Użyć takiej wielkości słoika, aby był możliwie wypełniony cukrem i nie miał zbyt wiele powietrza, taki sposób powoduje, że aromat jest bardziej intensywny.

Pozostawić słoik w ciemnym, ale ciepłym miejscu, na kilka tygodni.
Im świeższa wanilia, tym zawiera więcej wilgoci, dlatego cukier może się zbrylać po kilku tygodniach, gdyż wydobędzie tę całą wilgoć - laski wanilii staną się suche i kruche.

Kawałki kory i laski wanilii wyjęte z cukru świetnie nadają się do ponownego wykorzystania, jako dodatek do kompotu, nalewki, czy do ugotowania w śmietanie - jako składnik innego deseru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.01.2013 11:27
Oj tak, zapach jest niesamowity :) Idealnie sprawdził się jako dodatek do zapiekanych jesiennych owoców - śliwek, jabłek i gruszek - zdecydowanie poprawił ich smak :)
Joanna108
Joanna108 08.01.2013 15:10
już czuję ten zapach ... i smak :)
agnieszka214 08.01.2013 14:15
WSPANIAŁY ZAPACH
Konczi 08.01.2013 13:59
taki lubię :)
Iwka 08.01.2013 13:35
świetny do wypieków
IwonaKa 08.01.2013 13:17
moje smaki i zapachy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak