Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukier różany bardzo pachnący

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki róży 2 garście
cukier 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cukier różany bardzo pachnący

Potrzeba nam będzie bardzo dużo płatków i masę cierpliwości.
Nie jestem w stanie wagowo określić ile tego cennego towaru będzie nam potrzebne, ponieważ nie mam stałego źródła. I zbieram wszystko kiedy tylko mogę i od razu przerabiam!Płatki róż tylko tych pachnących. przebieramy dokładnie. Najlepiej zbierać je rano w słoneczny dzień. Obcinamy z każdego płatka białe, żółte końce,ponieważ one dają gorycz.
Tak przebrane róże ucieramy w miseczce łyżką, blenderem, czy w moździerzu na papkę. Łączymy ze zwykłym cukrem kryształem. Chodzi po prostu o to, aby cukier nam zafarbował.
Ja do tego użyłam 2 odmian róż dzikiej purpurowej i kilku różowych. Wysypujemy na tacę i kilka razy dziennie mieszamy, rozcierając gródki czekamy, kiedy cukier nam wyschnie. U mnie dzieci podjadają taki cukier łyżkami.
Mniej więcej po 3 dniach przesypujemy cukier do słoików i szczelnie zamykamy.
Zimą sam zapach zniewala, dodane do deseru, czy zwykła herbata posłodzona tym cukrem... aż się rozmarzyłam.
Zapraszam do wypróbowania i życzę pachnącego smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 26.05.2015 11:40
smakowite, ja tez zrobiłam już w tym roku
Bernadeta1 18.09.2013 00:03
rewelacyjny taki cukier
Klausia 07.08.2013 22:09
też mam zamiar robić, to cudeńko :D
malinowepocalunki 06.08.2013 13:05
Poprzedni wpis poszedł mi jako anonim;) Nie zauważyłam, że jestem wylogowana;) Justyna/Dzastus to o czym piszesz to zupełnie coś innego. Takie róże robiłam w tamtym roku. A to jest typowy cukier różany. Coś na styl wanilinowego, cynamonowego. Najbardziej mi odpowiada do herbaty. Kocham tę woń kiedy paruje... Czasami posypuję tym ciastka, ciasta przed upieczeniem.
06.08.2013 12:06
Nie tylko, ale taka opcja mi najbardziej odpowiada. Nie mam stałego źródła tych kwiatów i większość z nich przeznaczam na najlepszą w świecie nalewkę z płatków róż. A odrobinkę na cukier. Więc używam go dość oszczędnie;)
wedith1 06.08.2013 11:45
Świetny do ciast, i do mas do pączków :)
Justyna/Dzastus 06.08.2013 11:29
czyli taki cukier glownie do herbatki?? u mnie robi sie troche odwrotnie, bo roze ucierana z dodatkiem cukru i cukru wogole nie widac po utarciu, a pozniej do sloiczkow - uzywamy ja do paczkow i rogalikow.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak