Cukier aromatyzowany płatkami i pąkami dzikiej róży

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki dzikiej róży

    30 g
  • cukier

    1 szklanka
  • pąki dzikiej róży

    ok. 4-5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone z białych końców płatki róży należy drobno posiekać. Tak przygotowane płatki łączymy z cukrem i dokładnie mieszamy. Rozsypujemy wszystko w płaskim naczyniu i pozostawiamy na kilka godzin w suche dość przewiewne miejsce do wysuszenia. Po tym czasie wsypujemy wszystko do słoiczka i szczelnie zamykamy. Na wierzch warto dodać kilka pąków róży, które będą zarówno dekorować nasz cukier, jak i to dodatkowo aromatyzować

Tak przygotowany cukier doskonale nadaje się do herbaty, mas, kremów i domowych wypieków.

Cukier ten różni się sposobem przygotowania i kolorem od tradycyjnie przygotowanego. Jest to wersja dla zabieganych i tych, którym zależy na zarówno na aromacie różanym, jak i normalnym kolorze cukru. Pod względem walorów smakowych i aromatycznych cukier przygotowany obiema metodami niewiele się różni. Jest on o tyle praktycznym rozwiązaniem, że po usunięciu suszonych kawałków płatków, niczym nie będzie się różnił od zwykłego cukru, z wyjątkiem pięknego różanego aromatu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 12.12.2013 11:42
super cukier, rewelacyjne zdjęcie !
6zer 26.11.2013 19:06
juz wiem, ze wolno czytam a za szybko pisze
6zer 26.11.2013 19:05
trzeba spróbować, tylko do czego dodajesz taki cukier?
Rafał10 26.11.2013 17:58
świetny cukier! Zrobię w przyszłym roku :)
Smaczna_B 26.11.2013 17:51
i ja taki zrobiłam
mikrusiak 26.11.2013 17:20
ładnie się prezentuje...:)
Łucja 26.11.2013 17:16
zazdroszczę tego cukru :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat