Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Cukier aromatyzowany płatkami i pąkami dzikiej róży

5.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki dzikiej róży
30 g
cukier
1 szklanka
pąki dzikiej róży
ok. 4-5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Cukier aromatyzowany płatkami i pąkami dzikiej róży

Oczyszczone z białych końców płatki róży należy drobno posiekać. Tak przygotowane płatki łączymy z cukrem i dokładnie mieszamy. Rozsypujemy wszystko w płaskim naczyniu i pozostawiamy na kilka godzin w suche dość przewiewne miejsce do wysuszenia. Po tym czasie wsypujemy wszystko do słoiczka i szczelnie zamykamy. Na wierzch warto dodać kilka pąków róży, które będą zarówno dekorować nasz cukier, jak i to dodatkowo aromatyzować

Tak przygotowany cukier doskonale nadaje się do herbaty, mas, kremów i domowych wypieków.

Cukier ten różni się sposobem przygotowania i kolorem od tradycyjnie przygotowanego. Jest to wersja dla zabieganych i tych, którym zależy na zarówno na aromacie różanym, jak i normalnym kolorze cukru. Pod względem walorów smakowych i aromatycznych cukier przygotowany obiema metodami niewiele się różni. Jest on o tyle praktycznym rozwiązaniem, że po usunięciu suszonych kawałków płatków, niczym nie będzie się różnił od zwykłego cukru, z wyjątkiem pięknego różanego aromatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.12.2013 11:42
super cukier, rewelacyjne zdjęcie !
6zer
6zer 26.11.2013 19:06
juz wiem, ze wolno czytam a za szybko pisze
6zer
6zer 26.11.2013 19:05
trzeba spróbować, tylko do czego dodajesz taki cukier?
Rafał10 26.11.2013 17:58
świetny cukier! Zrobię w przyszłym roku :)
Smaczna_B 26.11.2013 17:51
i ja taki zrobiłam
mikrusiak 26.11.2013 17:20
ładnie się prezentuje...:)
Łucja 26.11.2013 17:16
zazdroszczę tego cukru :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak