Cudo z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    20 dag
  • cukier

    5 dag
  • jajko

    1 szt.
  • masło

    10 dag
  • sól

    szczypta
  • sok z połowy cytryny

  • jaja

    3 szt.
  • cukier

    10 dag
  • cukier wanilinowy

    1 szt.
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
  • skórka z połowy cytryny

  • marmolada

    5 łyżek
  • migdały

    5 łyżek
  • jabłko kwaśne

    5 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cudo z jabłkami foto
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy ok. 30 min w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy tortownicę o średnicy 26 cm wraz z bokami. Podpiekamy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Krok 2 - Cudo z jabłkami foto
Jabłka obieramy, kroimy na połówki i ostrożnie wycinamy gniazda nasienne. Okrągłą stronę jabłek nacinamy co 3mm do połowy. Skrapiamy sokiem z cytryny i wykładamy na podpieczone ciasto.
Krok 3 - Cudo z jabłkami foto
Ubijamy całe jaja z cukrami, śmietaną, skórką z cytryny ok. 10 min, aż masa będzie lekko puszysta. Zalewamy jabłka i pieczemy 45 min w 180st.
Krok 4 - Cudo z jabłkami foto
Podgrzewamy marmoladę i polewamy nierównomiernie wierzch placka.
Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy po wierzchu.
Krok 5 - Cudo z jabłkami foto
Kroimy na porcje, serwujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania84 20.11.2013 11:55
[email protected] oczywiście, bo mega pyszne wychodzi :)
IwonaDD 20.11.2013 11:10
wspaniałe!!!
everay 20.11.2013 10:45
napewno przepyszne:)
msmors 20.11.2013 10:43
ciekawy przepis
Janina 20.11.2013 09:57
Super przepis, wykorzystam za pozwoleniem;)
EwelinkA_93 20.11.2013 09:16
rzeczywiście cudo :-)
Monia 20.11.2013 09:07
Interesujący przepis, takiego jeszcze nie widziałam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat