Przepis i sposób przygotowania na: Crumble ze śliwkami i orzechami
Crumble z owocami to nic innego jak zapiekane owoce pod kruszonką. Kruszonka może być z dodatkiem płatków owsianych, orzechów, migdałów lub... chałwy. Crumble to prosty, szybki deser, który najlepiej przyrządzać z owoców sezonowych: śliwek, jabłek, borówek, brzoskwiń czy gruszek. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z lodami.
Kroki postępowania
Śliwki przepołowić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać, ale tak żeby były widoczne kawałki i wymieszać z owocami. Dodać Przyprawę do ciast ze śliwkami i przełożyć do naczynek, kokilek lub większego naczynia do zapiekania.
Na wierzch wyłożyć grubą warstwę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 30 min, do zrumienienia.
Smacznego :)