Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble ze śliwkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruszonka

mąka pszenna 1,5 szkl
cukier kryształ 7 łyżek
masło lub margaryna 2/3 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

śliwki węgierki 70 dag
płatki migdałowe 4 łyżki
cukier kryształ 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Porada

Podawać ciepłe z gałką lodów. Crumble można przygotować z mrożonych śliwek lub z innych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble ze śliwkami

Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach. Odstawić w chłodne miejsce.
Śliwki umyć i usunąć pestki. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Przełożyć do rondla i zalać 1/4 szkl zimnej wody. Zasypać cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, wymieszać i podgrzewać do czasu aż owoce lekko zmiękną a z soku zrobi się kisiel.
Śliwki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową płatków migdałowych a następnie kruszonką. Na wierzch rozsypać resztę płatków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 minut do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 26.08.2014 09:45
Sezon na śliwki to i crumble musi być :) Super!
mysza75 25.08.2014 12:27
fajny deser na szybko
anemon 25.08.2014 07:32
Kto by się spodziewał, że tak małym nakładem pracy można osiągnąć, tak pyszny deser? Pięknie się prezentuje Twoje crumble.
IZABELA29 25.08.2014 07:14
tak proste a jak pyszne
gosia1988 25.08.2014 06:46
fajny przepis
norweska20 24.08.2014 23:02
oj zjadło by się
Wafelek2601 24.08.2014 22:47
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak