Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble z czereśniami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
woda 2 łyżki
czereśnie 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble z czereśniami

kruszonka:
1/2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki masła zimnego
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski włożyć mrożone czereśnie, dodać łyżkę cukru, wodę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wszystkie składniki przełożyć do dwóch foremek do zapiekania.

Składniki na kruszonkę włożyć do miski i rozetrzeć palcami, aż do uzyskania konsystencji sypkiego piasku. Kruszonką obsypać owoce, posypać dodatkowo karmelem z wanilią w młynku.

Piec crumble w temp. 180 o C ok. 30 minut, aż czereśnie puszczą sok, a kruszonka się uzyska złoty kolor. Czereśnie zapiekane pod kruszonką (crumble) najlepsze są na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.09.2014 18:50
wszystko to co uwielbiam :)
IZABELA29 21.03.2013 08:06
pysznie,a pojemniczki super
caralajna 21.03.2013 07:30
uwielbiam takie desery
Anna133 20.03.2013 20:38
jeszcze nie robiłam ale mam zamiar
Monika58 20.03.2013 20:07
ale apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak