Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble owsiano-jaglane z jabłkami, czernicami i malinami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka obrane 1/2 kg
czernice 220 g
maliny świeże 100 g
mąka pszenna 150 g
płatki owsiane 80 g
płatki jaglane 20 g
cukier 150 g
masło 120 g
sezam 15 g
masło do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble owsiano-jaglane z jabłkami, czernicami i malinami

Jabłka kroimy w kostkę, wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Na jabłkach rozkładamy czernice i maliny. Mąkę, płatki i cukier mieszamy w misce. Zimne masło przekładamy do suchych składników i robimy kruszonkę – masło zagniatamy dość szybko z mąką tak by grudki były jak najmniejsze. Kruszonkę wysypujemy na owoce, posypujemy całość sezamem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut (przez 20 piekłam bez termoobiegu później na 5 minut go włączyłam).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak