Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble jabłkowo-gruszkowo-borówkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jest to crumble z jabłkami, gruszkami i borówkami. Kruszonka wzbogacona płatkami orkiszowymi i cukrem palmowym. Cukier palmowy daje fajny posmak i zapach.

Składniki:

owoce

gruszki 4 sztuki
jabłka 4 sztuki
borówki 1.5 szklanki

kruszonka

mąka pszenna 250 gramów
płatki orkiszowe 100 gramów
cukier trzcinowy 100 gramów
cukier palmowy 50 gramów
schłodzone masło 200 gramów

Porada

Jeśli nie macie cukru trzcinowego lub palmowego użyjcie po prostu zwykłego cukru białego.

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble jabłkowo-gruszkowo-borówkowe

Cukier palmowy rozdrobnić (użyłam młynka do kawy).

Składniki kruszonki umieścić w misce i palcami połączyć składniki tworząc kruszonkę. Gruszki i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wsypać owoce.
Na owoce rozłożyć kruszonkę.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Crumble podawać na gorąco (można dodać bitą śmietanę lub lody).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak