Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crostata z marmoladą brzoskwiniową

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300 g
masło 125 g
cukier puder 100 g
jajko 1 g
żółtko jajek 1 g
sól szczypta
skórka z cytryny 0.5 łyzeczka

nadzienie

gęsta marmolada brzoskwiniowa 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Crostata z marmoladą brzoskwiniową

Kroki postępowania

1
-Mąkę i masło posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zarobić.
-Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/, a resztę rozwałkować na grubość
ok.4-5 mm i uformować okrąg .
- Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej foremki.
-Odcięty wcześniej kawałek rozwałkować i wyciąć niezbyt szerokie paski lub uformować ręką cienkie wałeczki.
Krok 1 - Crostata z marmoladą brzoskwiniową foto
2
-Ciasto nakłuć widelcem i pokryć marmoladą.
-Na wierzchu utworzyć kratkę z wałeczków lub paseczków ciasta.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec ok. 35-40 minut.
Krok 2 - Crostata z marmoladą brzoskwiniową foto
3
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec ok. 35-40 minut.
Wierzch powinien się ładnie przyrumienić, a ciasto odstawać od foremki.
Krok 3 - Crostata z marmoladą brzoskwiniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 14.09.2016 15:53
wygląda pysznie
2milutka 14.09.2016 12:39
fajny deser :)
Grazyna0211 14.09.2016 12:28
smaczny deser
AZgotuj 14.09.2016 10:36
pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak