Crostata z marmoladą brzoskwiniową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • masło

    125 g
  • cukier puder

    100 g
  • jajko

    1 g
  • żółtko jajek

    1 g
  • sól

    szczypta
  • skórka z cytryny

    0.5 łyzeczka

nadzienie

  • gęsta marmolada brzoskwiniowa

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Crostata z marmoladą brzoskwiniową foto
-Mąkę i masło posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zarobić.
-Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/, a resztę rozwałkować na grubość
ok.4-5 mm i uformować okrąg .
- Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej foremki.
-Odcięty wcześniej kawałek rozwałkować i wyciąć niezbyt szerokie paski lub uformować ręką cienkie wałeczki.
Krok 2 - Crostata z marmoladą brzoskwiniową foto
-Ciasto nakłuć widelcem i pokryć marmoladą.
-Na wierzchu utworzyć kratkę z wałeczków lub paseczków ciasta.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec ok. 35-40 minut.
Krok 3 - Crostata z marmoladą brzoskwiniową foto
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec ok. 35-40 minut.
Wierzch powinien się ładnie przyrumienić, a ciasto odstawać od foremki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ilona_eS 14.09.2016 15:53
wygląda pysznie
2milutka 14.09.2016 12:39
fajny deser :)
Grazyna0211 14.09.2016 12:28
smaczny deser
AZgotuj 14.09.2016 10:36
pyszne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat