Przepis i sposób przygotowania na: Croque Madame – francuskie śniadanie idealne na weekend
Crocque Madame to propozycja nie tylko śniadaniowa, ale z pewnością jeśli zaserwujecie ją sobie lub bliskiej osobie jako pierwszy posiłek w ciągu dnia - szybko nie zgłodniejecie. Crocque Madame to grzanki, które w procesie smażenia czy pieczenia (w frytkownicy beztłuszczowej jak w tym przepisie) nabierają wspaniałej chrupkości. To właśnie tej chrupkości grzanki zawdzięczają swoją nazwę, bo "crocque" oznacza w języku francuskim "chrupać". Crocque Madame w porównaniu do Crocque Monsieur wzbogacone jest na swoim wierzchu jajkiem sadzonym, który nawiązywał do kapeluszy noszonych przez francuskie kobiety.
Ta propozycja jest równie elegancka, jak eleganckie francuskie damy i przyznajcie sami, że wspaniale nadaje się na weekendowe śniadanie.
Kroki przygotowania Crocque Madame:
Zaczynamy od beszamelu:
Do naczynia miksującego lub do garnka wkładamy wszystkie składniki na sos. Gotujemy w temperaturze 90 stopni 6 minut na obrotach 4.
Jeśli sos robimy w garnku cały czas na wolnym ogniu mieszamy aby się nie przypalił
Kromkę chleba smarujemy z jednej strony 2 łyżkami sosu beszamelowego, 2 łyżeczkami Musztardy francuskiej Prymat, nadkładamy 2 plasterki szynki i posypujemy serem.
Przykrywamy druga kromką pieczywa smarujemy ponownie sosem beszamelowym i musztardą, posypujemy serem.
Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku w temp. 180 stopni około 8-10 min do uzyskania złotego koloru sera.
Na górę grzanki kładziemy jajko sadzone i posypujemy szczypiorkiem.