Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Croque Madame – francuskie śniadanie idealne na weekend

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Crocque Madame to nie taka klasyczna kanapka, tylko wariacja popularnego Crocque Monsier - chrupiącej grzanki z beszamelem, musztardą Francuską, szynką i dużą ilością sera. Taka kanapka idealnie sprawdzi się jako propozycja śniadaniowa w leniwe, weekendowe poranki. 

Składniki:

Lista składników:

chleb na zakwasie
4 kromki
szynka
4 plastry
ser cheddar
100 g
jajko
sztuki
Musztarda francuska Prymat
4 łyżeczki
Sklep Prymat
szczypiorek
Sklep Prymat

Beszamel:

masło
20 g
mąka pszenna
2 łyżki
mleko
270-300 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
3 szczypty
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
4-5 szczypty
Sklep Prymat

Porada

Składniki przepisu podane zostały na dwie porcje.

Przepis i sposób przygotowania na: Croque Madame – francuskie śniadanie idealne na weekend

Crocque Madame to propozycja nie tylko śniadaniowa, ale z pewnością jeśli zaserwujecie ją sobie lub bliskiej osobie jako pierwszy posiłek w ciągu dnia - szybko nie zgłodniejecie. Crocque Madame to grzanki, które w procesie smażenia czy pieczenia (w frytkownicy beztłuszczowej jak w tym przepisie) nabierają wspaniałej chrupkości. To właśnie tej chrupkości grzanki zawdzięczają swoją nazwę, bo "crocque" oznacza w języku francuskim "chrupać". Crocque Madame w porównaniu do Crocque Monsieur wzbogacone jest na swoim wierzchu jajkiem sadzonym, który nawiązywał do kapeluszy noszonych przez francuskie kobiety. 
Ta propozycja jest równie elegancka, jak eleganckie francuskie damy i przyznajcie sami, że wspaniale nadaje się na weekendowe śniadanie. 

Kroki przygotowania Crocque Madame:

1

Zaczynamy od beszamelu:
Do naczynia miksującego lub do garnka wkładamy wszystkie składniki na sos. Gotujemy w temperaturze 90 stopni 6 minut na obrotach 4.
Jeśli sos robimy w garnku cały czas na wolnym ogniu mieszamy aby się nie przypalił 

 

2

Kromkę chleba smarujemy z jednej strony 2 łyżkami sosu beszamelowego, 2 łyżeczkami Musztardy francuskiej Prymat, nadkładamy 2 plasterki szynki i posypujemy serem.

3

Przykrywamy druga kromką pieczywa smarujemy ponownie sosem beszamelowym i musztardą, posypujemy serem.

4

Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku w temp. 180 stopni około 8-10 min do uzyskania złotego koloru sera.

5

Na górę grzanki kładziemy jajko sadzone i posypujemy szczypiorkiem.

Crocque Madame to piętrowa grzanka wzbogacona o sos beszamelowy, Musztardę francuską Prymat i dużą ilość żółtego sera. Koniecznie wypróbujcie tą wyjątkową propozycję śniadaniową i zachwyćcie się jej smakiem.

Przepis powstał we współpracy z Piękny Talerz

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak