Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Croissanty z nadzieniem waniliowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 25 dag
drożdże 1,5 dag
cukier 2,5 dag
mleko 125 ml
sól 1 łyżeczka
margaryna 14 dag
Nadzienie:
mleko 125 ml
żółtko jajek 1 szt
cukier 2 dag
cukier waniliowy 1 szt
mąka ziemniaczana 2 dag
DODATKOWO:
żółtko jajek 1 szt
woda 1 łyżka
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Croissanty z nadzieniem waniliowym

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać cukier, letnie mleko, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min.
Krok 1 - Croissanty z nadzieniem waniliowym foto
2
Do dużej miski wsypać mąkę, sól oraz rozrobione drożdże i wyrabiać ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Po tym czasie ciasto kilka razy uderzyć pięścią, tak aby opadło i wstawić do zamrażarki na 30 min.
Krok 2 - Croissanty z nadzieniem waniliowym foto
3
Tak zmrożone ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt, a na samym środku ciasta poukładać kawałki margaryny.
Krok 3 - Croissanty z nadzieniem waniliowym foto
4
Wolne boki ciasta pozakładać na margarynę tak aby powstała koperta. Powstałą kopertę rozwałkować na prostokąt, a następnie ciasto znów złożyć na kopertę i wstawić do lodówki na 30 min.
Krok 4 - Croissanty z nadzieniem waniliowym foto
5
Po wyjęciu z lodówki ponownie ciasto wałkować na prostokąt, znów złożyć w kopertę i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 min.
Krok 5 - Croissanty z nadzieniem waniliowym foto
6
W wolnym czasie przygotować nadzienie. W rondelku zagotować mleko z cukrem. Żółtko roztrzepać z cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i energicznie mieszać aby nie powstały grudki, gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotowe nadzienie odstawić do wystudzenia.
Krok 6 - Croissanty z nadzieniem waniliowym foto
7
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość 4 mm i pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać małą porcję nadzienia i formować małe rogaliczki.
Krok 7 - Croissanty z nadzieniem waniliowym foto
8
Croissanty pozostawić do wyrośnięcia na 1h.
Krok 8 - Croissanty z nadzieniem waniliowym foto
9
Croissanty posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą a następnie posypać cukrem waniliowym i piec w temp. 180 st przez ok. 15 min.
Krok 9 - Croissanty z nadzieniem waniliowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

am 27.08.2023 19:13
Ten przepis to jakaś masakra, nikomu nie polecam, ciasto nie wychodzi bo masa jest za gęsta wiec nawet nie urośnie, nadzienie to samo, chyba bym musiała stac z mikserem przy rondelku żeby nie zrobiły się jedne wielkie grudy
gusia1000 10.05.2014 01:25
Apetycznie wyglądają.
gusia1000 08.05.2014 00:41
Pysznie wyglądają.
Jagódka77 07.04.2014 20:09
aż się rozmarzyłam patrząc na te pyszności
Pietruszka 27.12.2013 17:23
prezentują się wyśmienicie
reniatka 02.10.2013 15:35
rewelacyjne na śniadanko
Andrzej8 23.09.2013 17:38
wyglądają pysznie
Katarzyna34 23.09.2013 17:25
mniam mniam
ppaulina 23.09.2013 15:15
poproszę jeden
ana1 23.09.2013 08:49
wspaniałe a jak pięknie podane
Lis 23.09.2013 03:20
pysznie smakują z pewnością...:)
Kolorowa 22.09.2013 20:28
Ładniutkie ;)
gosia1988 22.09.2013 19:07
rewelacyjne
adelajda 22.09.2013 18:34
super wyglądają i na pewno tak smakują :)
JOANNA16 22.09.2013 18:23
mniam pychota))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak