Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO
-
mąka
0,5 kg -
mleko
350 ml -
cukier brązowy
50 gram -
drożdże
5 dag -
sól
1 szczypta -
masło
300 gram
DODATKOWO
-
jajko
do smarowania -
cukier
do posypania -
płatki migdałowe
do posypania -
czekolada mleczna
1 tabliczka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania









Z tak przygotowanego ciasta możemy od razu wykonać rogale, ale lepiej by dobrze się schłodziło. Ciasto można przechowywać w lodówce do 24 godzin. Zazwyczaj ciasto wykonuje poprzedniego dnia, przez noc leżakuje ono ( w tym czasie podrośnie). Rano formuje i piekę croissanty.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 6-8 mm. Radełkiem dzielimy go na trójkąty.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Każdy trójkąt posypujemy startą czekoladą , nie dojeżdżając do brzegów.


Smak rogalików pozwala przenieść do paryskiej kawiarni. Tam crooisanty smakują najlepiej. Polecam nie tylko na śniadanie ale również na deser!!! Można przygotować je po prostu bez nadzienia lub z innym ulubionym.![]()
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się