Croissanty z czekoladą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    0,5 kg
  • mleko

    350 ml
  • cukier brązowy

    50 gram
  • drożdże

    5 dag
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    300 gram

DODATKOWO

  • jajko

    do smarowania
  • cukier

    do posypania
  • płatki migdałowe

    do posypania
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Croissanty z czekoladą foto
Mleko podgrzewamy delikatnie. Dodajemy do niego cukier oraz drożdże. Przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 10 minut by drożdże zaczęły pracować.
Krok 2 - Croissanty z czekoladą foto
Między czasie mąkę oraz sól przekładamy do miski w której będziemy przygotowywać ciasto. Do tak przygotowanej mąki wlewamy gotowy rozczyn.
Krok 3 - Croissanty z czekoladą foto
Całość chwilkę zarabiamy ( nie długo) by składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 4 - Croissanty z czekoladą foto
wyrośnięte ciasto
Krok 5 - Croissanty z czekoladą foto
Wyrośnięte ciasto przebijamy , aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla powstały podczas fermentacji. Ciasto ponownie odstawiamy na około 0,5 godziny –tym razem wkładamy je do lodówki.
Krok 6 - Croissanty z czekoladą foto
Miedzy czasie masło ucieramy , powinno być smarowne.
Krok 7 - Croissanty z czekoladą foto
Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt (długość 3 razy większa niż szerokość). Rozwałkowane smarujemy masłem , pozostawiając nieposmarowane brzegi (dzięki temu brzegi później skleimy, a masło nie wypłynie.
Krok 8 - Croissanty z czekoladą foto
. Posmarowane ciasto składamy jak list (na 3 razy). Dociskamy brzegi. Ciasto obracamy o 90˚ , ponownie wałkujemy i składamy na 3 razy. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 9 - Croissanty z czekoladą foto
Po tym czasie czynność powtarzamy jeszcze 3 razy (za każdym razem ciasto obracamy o 90˚, wałkujemy i składamy w list). Pomijamy tylko proces smarowania masłem.
Z tak przygotowanego ciasta możemy od razu wykonać rogale, ale lepiej by dobrze się schłodziło. Ciasto można przechowywać w lodówce do 24 godzin. Zazwyczaj ciasto wykonuje poprzedniego dnia, przez noc leżakuje ono ( w tym czasie podrośnie). Rano formuje i piekę croissanty.
Krok 10 - Croissanty z czekoladą foto
Formowanie:
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 6-8 mm. Radełkiem dzielimy go na trójkąty.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Każdy trójkąt posypujemy startą czekoladą , nie dojeżdżając do brzegów.
Krok 11 - Croissanty z czekoladą foto
Każdy trójkąty rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka. Delikatnie zawijamy, by rulon przybrał kształt rogala
Krok 12 - Croissanty z czekoladą foto
Rogaliki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pozostawiamy do podrośnięcia. Gdy podrosną ponownie smarujemy je, posypujemy cukrem oraz płatkami. Pieczemy . Rogaliki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220˚C. Pieczemy około 10 minut. Następnie skręcamy temperaturę do 190˚C i dopiekamy
Jadwiga/Jaga85
Smak rogalików pozwala przenieść do paryskiej kawiarni. Tam crooisanty smakują najlepiej. Polecam nie tylko na śniadanie ale również na deser!!! Można przygotować je po prostu bez nadzienia lub z innym ulubionym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 24.08.2014 15:41
przepyszne croissanty, bardzo dokładny opis wykonania
gusia1000 12.04.2014 23:49
Zawsze dobre.
Kolorowa 09.04.2014 20:21
bardzo fajne !
kasienka23 09.04.2014 18:30
muszą byś smaczne!
kloruś 09.04.2014 18:07
wyglądają bosko! a ja niestety walczę ze swoim uzależnieniem od cukru

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat