Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śmietana 30%
250 ml -
śmietana kremówka
250 ml -
cukier
60 g -
żółtko jajek
8 szt -
cukier
4 łyżeczka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Do rondelka wlać obie śmietanki, dodać przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii z wydrążonymi ziarenkami i podgrzać.
Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i mieszać ale dosłownie chwilkę.
Potem wlewać śmietankę i mieszać aby składniki się połączyły.
Przecedzić przez sito.


Następnie do blachy nalać wodę aby sięgała do połowy wysokości.
Zapiekać około godzinę w piekarniku nagrzanym do 125 stopni.
( czytałam o temperaturze pieczenia i było to 15 albo 100 stopni więc ja ustawiłam po środku ).
Upieczony deser po poruszeniu naczynka nie może się ruszać.

Po upływie tego czasu wyjąć naczynka z lodówki, na wierzchu posypać cukrem i

Dobrze skarmelizowany cukier powinien ładnie pęknąć po uderzeniu w niego łyżeczką.
Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się