Creme brulee Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    250 ml
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • cukier

    60 g
  • żółtko jajek

    8 szt
  • cukier

    4 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Creme brulee Zewy foto

Do rondelka wlać obie śmietanki, dodać przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii z wydrążonymi ziarenkami i podgrzać.
Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i mieszać ale dosłownie chwilkę.
Potem wlewać śmietankę i mieszać aby składniki się połączyły.
Przecedzić przez sito.
Krok 2 - Creme brulee Zewy foto
Blachę do pieczenia wyłożyć ściereczką, ustawić na niej kokilki lub inne naczynka do zapiekania
Krok 3 - Creme brulee Zewy foto
i nalać do nich masę.
Następnie do blachy nalać wodę aby sięgała do połowy wysokości.
Zapiekać około godzinę w piekarniku nagrzanym do 125 stopni.
( czytałam o temperaturze pieczenia i było to 15 albo 100 stopni więc ja ustawiłam po środku ).
Upieczony deser po poruszeniu naczynka nie może się ruszać.
Krok 4 - Creme brulee Zewy foto
Upieczone creme brulee wyjąć z blachy, ustawić na kratce i wystudzić, potem schłodzić w lodówce przez o najmniej 3 godziny.
Po upływie tego czasu wyjąć naczynka z lodówki, na wierzchu posypać cukrem i
Krok 5 - Creme brulee Zewy foto
karmelizować za pomocą palnika ( można podpiec w piekarniku na funkcji grill ).
Dobrze skarmelizowany cukier powinien ładnie pęknąć po uderzeniu w niego łyżeczką.
Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 19.03.2016 10:31
pyszności! :)
KORAL 26.02.2016 18:46
Pyszniutki....
ZEWA 24.02.2016 16:46
Bardzo dziękuję :)
Poison1988 23.02.2016 08:16
pięknie wypieczony wierzch :)
olkaaa 23.02.2016 07:27
bardzo fajny
Renataj 22.02.2016 22:32
Smakowity deser:)
Barbara13 22.02.2016 20:57
pyszny deserek
Renata9 22.02.2016 20:13
Wyśmienity deserek :-)
gosia1988 22.02.2016 20:06
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat